Facebook поширить безкоштовний Інтернет по всій планеті

Засновник і генеральний директор Facebook Марк Цукерберг вже два роки носиться по світу з ідеєю дати всім безкоштовний доступ в інтернет. У 2013 році він офіційно оголосив про створення програми Internet.org. Її мета – поширити доступ до Інтернету по всій планеті.

Задумка амбітна, і потрібна, зважаючи на те, що 2/3 жителів планети позбавлені доступу до всесвітньої мережі.  Відзначимо, що серед засновників проекту Internet.org крім Facebook, фігурують такі компанії, як Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm і Samsung.

Багато інших структур теж вносять свою частку у цій важливій справі, наприклад, компанія DEFCOM, яку, до речі заснував і очолює наш співвітчизник Дмитро Чорний, і метою якої є забезпечення безпеки і свободи інтернет-спілкування користувачів з усього світу. 

Для того, щоб досягти своєї мети, програма Internet.org буде вести розробку дешевих, але якісних смартфонів, інструментів стиснення і кешування даних, а також програм локалізації мобільних пристроїв.

Все це, за задумом засновника найбільшої в світі соціальної мережі, дозволить людям усього світу спростити зв’язок один з одним. Наразі конкретні кроки по реалізації  програми зроблено у Панамі, Колумбії, охоплено кілька африканських країн, планується підключити до мережі найбідніші верстви європейської спільноти.

Facebook у співпраці з фахівцями з NASA давно плекають ідею про доступ до інтернет у віддалених районах планети через інфрачервоні промені, які будуть посилатися з космосу. Треба розуміти, що мова йде про супутники.

Крім соціальної мережі розробки в цю сторону веде Google. З середини 2013 року компанія зайнята проектом по доступу в мережу через аеростати. Повітряні кулі будуть посилати сигнал, по швидкості порівнянний з 3G зі стратосфери. Коли запустять пробний шар, поки неясно.

Для цих цілей компанія купила виробника безпілотників Titan Aerospace. Безпілотники на сонячних батареях можуть залишатися в повітрі декілька років і передавати сигнал на швидкості до 1 Гб/сек. Суму угоди не озвучували, але відомо, що тій же Facebook раніше не вдалося купити компанію за $60 млн.