Барвисте свавілля “ненормального” будинку Reversible-Destiny Lofts

Країна Висхідного Сонця завжди відрізнялася особливим ставленням до питання смерті. Наприклад, один з постулатів кодексу японських самураїв свідчив: «щоб перемогти в битві, воїн повинен померти до її початку». У багатьох випадках той що програв, але залишався живий, зобов'язаний був здійснити ритуальне самогубство. Це було актуально сотні років тому, але незважаючи на це японці дуже ревно ставляться до давніх традицій.

На цьому тлі дуже цікаво звучить доктрина японського фонду Architectural Body Research Foundation, який був заснований в 1987 році відомим архітектором Сусаку Аракавою спільно з письменницею Мадлен Джонс: «Смерть — ворог. Ми можемо і повинні перемогти тими засобами, які є в нашому розпорядженні».

Зримим її втіленням стало успішне будівництво в токійському передмісті девятиквартирного житлового комплексу, що отримав назву «Горища Оборотної Долі» (Reversible-Destiny Lofts) і зданого в експлуатацію в 2006 році. Незважаючи на всю свою зовнішню охайність, всередині цей будинок являв собою справжній полігон для випробування мешканців на міцність.



Ні одна кімната в будівлі нічим не схожа на іншу. Підлогові покриття вигнуті під різними кутами, дверні прорізи абсолютно різних розмірів і конфігурацій. Це перетворює перехід з одного приміщення в інше в найсправжнісінький екстремально-захоплюючий квест.

Комфорт тутешнім мешканцям тільки сниться, якщо б вони захотіли мати нормальні якісні вікна, то по посиланню можна було б такі замовити. Але це ж абсолютно “ненормальний” будинок!


Всі вимикачі і розетки розташовані в настільки незвичайних місцях, що їх пошуки можуть зайняти досить багато часу. Для фінішної обробки стін використовувалися різнофактурні фарби сорока різних відтінків. Цікава деталь: проект «Горищ Оборотної Долі» не передбачав влаштування санвузлів.


 

Сам Сусаку Аракава вважає: подібне житло, змушує постійно докладати надзвичайних зусиль в процесі його експлуатації, є потужним стимулом для роботи імунної системи людини. А це, в свою чергу, збільшує тривалість життя, що особливо важливо для людей похилого віку.

Ця смілива й оригінальна концепція комплексу жодним чином не відлякує покупців. Навпаки, багато японців шикуються в чергу, щоб отримати в своє розпорядження такі апартаменти. При цьому ціна квартири в «Горищах оборотної долі» в середньому в два рази вище, ніж в типовому багатоповерховому будинку. Натхненні успіхом, Аракава і Джинс налаштовані й надалі популяризувати свою концепцію, зводячи подібні проекти в різних куточках Європи.