Трикутні хатинки острова Мадейра

Будинок-курінь або А-подібний каркасний будинок – це особливий архітектурний стиль будинку, відомий практично протягом всієї історії людства. Для нього характерний крутоскатний дах, який починається на лінії фундаменту (цоколя). На португальському острові Мадейра досі збереглися подібні будинки-курені з солом'яним дахом.

Ці споруди є «візитною карткою» невеликого містечка Сантана, що знаходиться на північному сході острова. Порівняно із сучасною архітектурою ці будиночки здаються казковими. Але насправді в них жили ще навіть на початку XX століття.

У Сантані, поруч з центральною міською площею стоять п’ять таких витончених будиночків. В одному з них можна побачити інтер’єри, в яких раніше тут жили люди. А в інших можна купити всякі сувеніри, включаючи знамениту «Мадейру», а також живі квіти. У подібних традиційних кам’яних будинків зазвичай два поверхи – нижній і мансарда, вона ж амбар, а завершує конструкцію солом’яний дах, на який потрібно близько тридцяти снопів хорошої соломи. Такі дахи забезпечують влітку прохолоду всередині приміщення, а взимку тепло.



Солом’яні будиночки Мадейри – не тільки туристичний атракціон. У старих «куренях» тримають худобу. Зустрічаються і явно житлові будиночки. У подібній формі, по місцевому «Casa de colmo» побудували навіть будиночок для качок!



А ще Сантана знаменитий своїм тематичним парком, що відкрився у 2004 році і є єдиним в своєму роді на всій території Португалії. Він присвячений історії відкриття і освоєння острова, його культурних традицій, справжньому і майбутньому.

Для більшості туристів тематичний парк Сантана власне і асоціюється з цими різнокольоровими “мультяшними” кам’яними будиночками . Але тут також і великий виставковий центр, що використовує мультимедійні технології, і куточок для екстремальних видів спорту, наприклад, скелелазіння і банджи-джампінгу, та два ресторани.

Щороку в липні в парку проводиться великий міжнародний фольклорний фестиваль, в якому беруть участь колективи з архіпелагу та інших куточків планети.



Если вы ищите качественные и недорогие металлопластиковые окна Днепропетровск, обратите внимание на выгодное предложение от компании Stekloplast.