Футуристичний білий храм Wat Rong Khun в Тайланді

Якби снігова королева мала резиденцію в Таїланді, напевно це був би Ват Ронг Кхун (Wat Rong Khun) або, як його ще називають, білий храм. Це приголомшливе місце знаходиться в декількох кілометрах від північного міста Таїланду Чіанг Рай. Вже проїжджаючи по трасі можна побачити білосніжні, що переливаються на сонці, верхівки храмового комплексу. Повітряні, як морська піна, будівлі притягують погляд і ваблять до себе, як магніт. І вже на під'їзді цікаві туристи розуміють, що не дарма прийшли – тут їх чекає щось зовсім особливе!

Уявіть собі змішання тайської архітектури, скульптури, буддійської символіки і сучасного сюрреалізму. Зафарбуйте все це в білий колір, додайте інкрустацію з дзеркальною мозаїки і поставте на тлі пронизливої бірюзи тропічного неба. Саме так коротко можна описати вигляд цього фантастичного білого храму!

І якщо у вас виникло непереборне бажання побачити на власні очі цей шедевр, але у вас наразі нема закордонного паспорта, дивіться необхідний перелік документів тут, оформляйте заявку на zpassport.com.ua, і вже найближчим часом ви вже зможете вирушати в подорож.



Білий храм не зовсім звичайне місце для поклонінь Будді і релігійних обрядів. Вірніше навіть сказати: зовсім незвичайне. Основною відмінною рисою, безумовно, є білий колір і інкрустація маленьких дзеркал, які символізують собою чистота і мудрість Будди. Але, крім звичних статуй святого і героїв буддійської міфології, відвідувачі з подивом виявляють тут і відображення сучасного світового мистецтва.

Головна будівля храму розташована посеред ставу. Для того, щоб потрапити до храму, відвідувачі повинні спочатку пройти через невелике півколо, що символізує собою людський світ, потім стежку, прокладену через ліс білих людських рук, що представляють собою Пекло і шлях до щастя через протистояння людських пристрастей. Видовище трохи моторошне, але вражаюче. Потім йде міст, який є символом відродження. Перейшовши по мосту через небесні ворота, людина потрапляє в обитель Будди, а висловлюючись мовою християн – в рай.



Будівництво храму почалося відносно недавно (в 1998 році), і деякі об’єкти будуються досі. Одним з ініціаторів будівництва є художник Косітпіпат Чалермчай, якого в Таїланді прозвали сучасним Сальвадором Далі. Саме малюнки і креслення цього художника послужили основою для створення образу “Білого храму”. Крім того чоловік повністю спонсорує будівництво храму, і практично всі об’єкти споруди побудовані виключно на його кошти!

Сам художник на питання про фінансування відповідає, що він будує храм на свої гроші через те, що таким чином йому ніхто не може диктувати свої умови.