Фантастична вечірня сукня з «золотої» павутини

Виявляється, золота павутина — не казка, не фантазія, і не розіграш, а цілком реальна річ! Павуки-кругопряди (golden orb spiders), що населяють острів Мадагаскар, по своїй природі плетуть павутини золотистого кольору, а не у біло-сірих тонах, як у більшості інших павуків. Саймон Пірс (Simon Peers) і Ніколас Годлі (Nicholas Godley) протягом трьох років втілювали свою божевільну ідею виткати з такої павутинки ціле полотно.

Деякі джерела стверджують, що дизайнерам зі столиці Мадагаскару Антананаріву знадобилося цілих п’ять років, щоб разом з 80-ма місцевими жителями зібрати з сотні тисяч павуків дорогоцінну павутинку, виткати з неї полотно і зшити унікальне “золоте” плаття, яке вважається найбільшим предметом, створеним з павутини!

Товар не підлягає аукціонним продажам, але, тим не менш, один квадратний метр золотого полотна оцінили в 500 тисяч доларів. Не кожна модниця може дозволити собі такий воістину королівський наряд, зате ви можете придбати вечірні плаття в Запоріжжi у весільному салоні Fashion Bride, причому по досить доступній вартості!



До справи пошиття павутинної сукні були залучені експерти-арахнологи: вони ловили павучків, і утримували в спеціальних умовах. Збирати павутину справа не проста. Павуки виділяють її в обмеженій кількості за сезон, коли сезон закінчувався і павук «приходив в непридатність» його відпускали на волю.

Але труднощі були і набагато складніші. На прикладі таких павуків можна чудово спостерігати прояви природного відбору: агресивність самок павуків–кругопрядів доходила до того, що вони не тільки нападали один на одного, але і поїдали своїх же побратимів. В результаті періодично працівники недораховувалися своїх піддослідних.

Що примітно, зібрану павутину обробляли і скручували згідно старовинних манускриптів 19 століття. Створені вони були внаслідок постійної необхідності використання павучої павутини для шиття королівських аксесуарів, якими були знамениті правителі Мадагаскару. Важить таке плаття не більше кілограма, тільки тому, що павутина не тільки золота, але і дуже легка. Додатково цей шедевр розшили різними візерунками.

Наразі побачити дивовижне плаття з золотої павутини можна в лондонському музеї Вікторії і Альберта.