Європейський суд заборонив Facebook відправляти дані громадян ЄС в США

Нещодавно Верховний суд Європейського союзу визнав недійсною угоду "Safe Harbor", яка дозволяє компаніям США і ЄС безперешкодно використовувати персональну інформацію користувачів.

http://ekspertiza.com.ua/ru/stroitelno-tehnicheskaya-ekspertiza/razdel-nedvizhimosti


Невдоволення політикою американської сторони стосовно особистих даних жителів ЄС було викликане скандалом з Едвардом Сноуденом, який оприлюднив ряд конфіденційних документів щодо незаконних дій американських спеціальних служб. Зокрема, звучала версія, що Агентство національної безпеки США може безперешкодно отримати інформацію про користувачів Facebook і інших IT-гігантів, які зберігають їх на території Сполучених Штатів.

Ініціатором судового розгляду щодо неприпустимості безперешкодної передачі та зберігання даних про європейських користувачів на території США став австрійський громадянин Максиміліан Шремс, що організував подачу колективного позову із звинуваченнями від 25 тисяч користувачів компанії Facebook. Позов був розглянутий Віденським земельним судом у цивільних справах. Незважаючи на те, що запропонована позивачами компенсація була дуже незначною (по 500 євро), компанія відмовилася виплатити її, а в ході судового розгляду суд встав на сторону Facebook.

Поряд з цим, Шремс подав персональний позов до керівництва цієї соціальної мережі, в якій звинуватив її керівництво в недотриманні норм європейського законодавства щодо захисту особистої інформації. Перший розгляд відбувся в Ірландському Верховному суді – за місцем реєстрації філії Facebook в Європі, а остаточний - в Європейському суді.

В результаті розгляду Верховний суд Європейського союзу визнав недійсною угоду “Safe Harbor”, яке регламентувало використання персональних даних компаніями США і ЄС. Підставою для прийняття такого рішення стала відсутність у європейських регуляторів можливості захистити право на конфіденційність громадян держав Європейського союзу.

Таке рішення суду було цілком передбачуваним після нещодавньої заяви адвоката Верба Бо і американські гравці на ринку IT були до нього готові. Зокрема, представники окремих компаній заявили про необхідність якнайшвидшого впровадження нового механізму ведення бізнесу. При цьому слід врахувати, що влада Сполучених Штатів та Європейського союзу вже деякий час ведуть розробку оновленої угоди “Safe Harbor”, яке може надати такий механізм.