Солдатська уніформа майбутнього Solar Soldier

Сьогодні технології у військовій сфері стрімко розвиваються. Дуже часто ми маємо можливість бачити нові розробки вчених для військових. А зараз дізнаємося про солдатську уніформу майбутнього, яку планують створити в рамках проекту Solar Soldier.

Камуфльоване обмундирування солдат майбутнього зможе накопичувати сонячну енергію протягом дня, а в темний час доби – енергію тепла тіла самих солдатів. Така енергетична система дозволить забезпечити безперервний потік енергії, необхідної для роботи систем озброєння, радіозв’язку, GPS і т. д.

А якби ще содат забезпечували такою якісною термобілизною, яка представлена в інтернет-магазині http://abrams.com.ua/index.php?nma=shopic&id=36, то їм точно ніякі морози не будуть страшними!

Отож, найближчим часом в екіпіровку військовослужбовців Великобританії повинна увійти система з фотоелементів, термоелектрогенераторів і акумуляторів для підзарядки носимого обладнання. Піхотинці володіють цілим комплектом приладів, які потребують підживлення: це і системи озброєння, радіостанції, і навігаційні пристрої. У польових умовах доводиться заряджати їх від переносних хімічних батарей, а коли вичерпається запас — повертатися на базу. При цьому на частку батарей може припадати більше 10% від загальної викладки (45-70 кг), нав”юченної на бійця, розповідає професор Університету Глазго Дункан Грегорі. Він і його колеги з кількох британських дослідницьких установ, що працюють в інтересах урядового Дослідницького ради з інженерних та фізичним наук (EPSRC), представили інноваційну систему джерел живлення Solar Soldier («Сонячний солдат»).

«Сонячний солдат» — поки що у віртуальному втіленні. Цифри означають рівень освітленості в люксах.



Головна перевага Solar Soldier в тому, що вона вдвічі легше існуючих аналогів. Крім іншого, ліквідація надлишків тепла допоможе зменшити помітність військ для інфрачервоних систем виявлення.

За словами професора Грегорі, прототип буде готовий до випробувань в найближчі два роки. Зупинятися на досягнутому вчені не мають наміру: їх наступною метою є отримання фото, та термоелектричних плівок, які можна розміщувати на гнучкій підкладці і прикріплювати до уніформі.