Нью-Йорк. Хай-Лайн Парк (High Line Park)

Архітектурні та містобудівні рішення, запропоновані авторами цього «навісного» парку в Нью-Йорку ілюструють, як без впровадження додаткових технологій перетворити занедбану промислову територію з урахуванням історичних і практичних цілей.

Ще вчора надземна залізниця High Line, що проходила через індустріальні квартали Манхеттена, носила фатальну назву «авеню смерті». Сьогодні це чудовий урбаністичний парк, дивовижна зелена артерія, яка стрілою мчить через все місто.

До речі, на порталі USANews ви дізнаєтесь про найсвіжіші і найважливіші новини США.



В середині минулого століття надземна гілка метро High Line здавалася нововведенням і самим передовим досягненням прогресу. Однак ефективність вантажоперевезень призвела до загострення екологічної ситуації: кіптява, шкідливі відходи та пил погрожували екологічним колапсом. Взятися за розум адміністрацію міста змусило інше питання: безконтрольна індустріалізація відбувалася за рахунок життів мирних городян. А незабаром стала набирати обертів автоматизація промисловості, і залізницю зовсім закрили. З часом занедбані рейки почали іржавіти, з’явилася загроза обвалу старого мосту.

Поки адміністративні структури не могли визначити подальшу долю залізничної лінії, за справу взялася група місцевих жителів, які об’єдналися під назвою «Друзі Хай Лайн». Жителям придорожньої зони набрид похмурий вигляд загниваючого мосту. Ще в 1999 році, на зорі нового століття, «Друзі Хай Лайн» розробили один з перших прикладів урбанізації промзони, який до цих пір залишається самим унікальним проектом у всьому світі: паркова зона розташовується на мосту і повністю повторює маршрут залізниці. На реконструкцію було потрачено більш ніж 50 мільйонів доларів, але отриманий результат перевершив усі сподівання!

Реконструйований квартал, протяжністю 1,6 км, відтепер сусідить не з брудними фабриками, а з фешенебельними готелями і галереями. Іржавий паркан змінили екологічні матеріали і неонове підсвічування. 9 входів в парк розроблені з урахуванням зручності для людей з обмеженими фізичними здібностями.



Сьогодні парк High Line можна з упевненістю назвати прикладом «живої архітектури». Колись самий брудний промисловий район перетворився на функціональний простір, якого потребує будь-мегаполіс. Тут, на висоті 10 метрів від землі, кожен знаходить, чим зайнятися: хтось використовує колишню залізницю в якості ідеальної бігової доріжки, хтось відпочиває на лоні природи, а інші насолоджуються видом оновленого Нью-Йорка, очищеного від зайвого шару бруду і пилу.