Китайські вчені створили ГМО-собаку

Група китайських вчених з Інституту біомедицини та здоров'я в Гуанчжоу (Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health) оголосила про те, що їм вдалося створити першу в своєму роді суперсобаку, геном якої був зменшений за допомогою технологій генної інженерії. Обсяг м'язової маси суперсобаки в два рази перевищує параметри звичайної собаки такої самої породи

Це дозволяє ГМО-тварині бігати швидше і бути більш витривалою. Такі здібності зроблять собаку незамінним помічником на полюванні і такі собаки можуть бути з великим успіхом використані поліцією, армією та іншими державними спецслужбами.

Група вчених, очолювана Ліенгксу Лаі (Liangxue Lai), використовувала технологію редагування генів під назвою CRISPR-Cas9, яка є основним інструментом вчених-генетиків в даний час. За допомогою цього вони видалили з генома ген, функцією якого є виробництво білка під назвою міостатин (myostatin), що служить обмежувачем росту м’язів.

В даному випадку це була штучно створена генетична мутація, але такий же вид мутацій природного походження спостерігається в природі у деяких особин однієї з порід собак гончих собак. Ці гончі собаки-мутанти, що відчувають нестачу міостатина, набагато більші за своїх родичів і мають набагато об’ємнішу мускулатуру.



“Нашою головною метою є використання генних технологій для моделювання деяких захворювань собак та інших тварин, що буде використовуватись для розробки нових методів лікування” - розповідає Ліенгксу Лаі, - “Собаки досить близькі до людей з точки зору метаболічних, фізіологічних та анатомічних особливостей їх організмів. Тому використовувані і розроблені нами технології можуть бути застосовні і по відношенню до людей з мінімальним їх зміною”.

Незабаром китайські дослідники збираються створити ще кілька ГМО-собак, які будуть володіти симптомами штучно викликаної хвороби Паркінсона, м’язової дистрофії та інших захворювань. І ці собаки стануть першими “пацієнтами”, на яких будуть випробувані деякі з нових експериментальних методів лікування вищезазначених захворювань.