Мільйон, мільйон, мільйон ... чорних троянд!

Чорна троянда - емблема печалі, червона троянда – емблема кохання, - співається у відомій пісні, а ще таку назву має відома кінострічка. Ну з червоною трояндою все зрозуміло, а от чи існують чорні троянди? Не якісь там селективно-генно-модифіковані, а справжні натуральні. Виявляється є, причому росте вона лише у одному місці на нашій планеті!

Троянди Халфеті мало чим відрізняються від інших сортів цих розкішних квітів, за винятком однієї особливості, що полягає в їх настільки неймовірному чорному забарвленні, що часом здається, що такий ефемерний колір – ілюзія, отримана шляхом розфарбовування.

Вирощувана в турецькому містечку Халфеті чорна троянда набула свій неймовірний вугільно-темний колір завдяки особливості місцевих ґрунтів, а саме через специфічний рівень pH ґрунтових вод. Причому, якщо по весні ці турецькі троянди розквітають ще темно-червоними, то до літа вон вже набувають свій специфічний чорний окрас. Цікаво, що місцеві жителі надають цим екзотичним квітам двозначне значення, вважаючи їх одночасно символом і надії, і печалі.

Володіючи якоюсь таємничістю ці троянди ідеально підходять для цінителів готичної атмосфери і атрибутів в такому специфічному стилі. Хоча у багатьох чорний колір асоціюється виключно з сумом, більшість модельєрів і флористів знаходять його особливо привабливим.

Якщо ваша кохана забажала б такий розкішний букетик, то ця примха вам би дуже дорого обійшлась. Зрештою, навіщо, адже існує набагато кращий варіант, а саме доставка квітів Дніпропетровськ, тут можна за помірну ціну замовити дуже красиві букети, і цілі флористичні композиції!



Насправді, чорні троянди мають темно-червоний відтінок. Настільки темний, що здаються чорними. Вся справа в тому, що природі просто не можуть існувати троянди чорного і синього кольору, оскільки у «королеви квітів» відсутній ген, що відповідає за такі забарвлення. І якщо сині троянди вдалося шляхом генних модифікацій вивести японським селекціонерам, то ідеально чорної троянди отримати так і не вдалося. Існують тільки найбільш близькі до такої фарбуванню сорту.

Сильна повінь на початку 90-х років 20 століття затопило Халфеті, через що місцеві жителі були переселені на нове місце. В 10 км від колишнього виникло нове містечко Халфеті, але от спроби відродити колишні сади розкішних чорних троянд не увінчалися особливим успіхом. Ці квіти екзотичного забарвлення не сприйняли новий грунт, хоча, здавалося б, не така вже величезна відстань, що розділяє їх від колишнього місця вирощування. Саме тому місцеві мешканці почали зводити теплиці поблизу колишнього місця розташування села, і ситуація була частково виправлена.