Солом’яний дім, збудований за 3 дні

Така популярна зараз на заході тенденція як екобудівництво, набула хоч і не масових маштабів, але тим не менше досить широкого поширення і на Україні, і це не може не радувати. В Європі та Америці такі будинки нікого не дивують і користуються стабільним попитом. Крім високої екологічності та теплоефективності, солом'яні будинки дозволяють задіяти місцеву сировину і ресурси, а це - суттєва економія коштів.

А ось цей будинок із соломи площею 60м2, був змонтований у нашому Ірпіні за каркасною технологією всього лише за 1 день. Ще за 2 дні було встановлено дах і перекриття. Не знаю скільки часу пішло на електромонтаж, встановлення сантехніки, каналізації, водопостачання, але кажуть, що майстри з фірми kontsept-master.com.ua з цією роботою справиляються досить швидко, причому працюють вони виключно на совість.

Особливістю саме цього дому є те, що тут замість солом’яних тюків використані готові фабричні панелі, які дають можливість суттєво знизити трудомісткість робіт по установці, збільшити швидкість зборки конструкції і зменшити витрати на будівництво солом’яного будинку. Солом’яні панелі являють собою дерев’яний каркас, в яких щільно запресовується солома за допомогою спеціального гідравлічного преса.



Далі солом’яні панелі скручуються між собою за допомогою шуруповерта, і виходить готовий каркас для дому. Для виготовлення каркаса використовується сухий брус, який шліфується з чотирьох сторін, після чого він стає ідеально рівним. У підсумку, при складанні будинку це забезпечує точне стикування панелей. На штукатурку будинку пішов ще місяць.



Перший поверх будинку оштукатурений декоративною штукатуркою, другий — дерев’яною вагонкою. При зовнішній обробці цього будинку була використана цементна штукатурка, яка не пропускає вологу як глина і вапно. Хоч у правилах проектування будинків з соломи не рекомендується робити двоповерхових будівель, але в цілому будинок виглядає цілком красиво і сучасно.

До речі, пресована солома рахується одним з найкращих утеплювачем, а враховуючи теперішні ціни на енергоносії, така технологія заслуговує всебічної уваги.