Монастир Хор Вірап: місце витоків християнської культури (Вірменія)

Будучи спочатку заснованим в 642 році до н. е., монастир Хор Вірап (в перекладі з вірменської мови «глибока темниця») придбав свій сучасний вигляд тільки в XVII столітті. Однак навіть в ті часи колишня в'язниця була широко відома, адже саме тут, в глибокій тюремній ямі був ув'язнений сам Григорій I. Після тринадцяти років перебування у в'язниці, майбутній Папа Римський зробив Вірменію першою християнською країною.

Дійсно, красива країна Вірменія! Мальовничі краєвиди, цілющий гірський клімат. А ще тут досить розвинена галузь охорони здоровя, і в підтвердження тому ось лечебные армянские учреждения, з детальним описом і контактною інформацією.

Втім, вернімося до нашого монастиря. До того, як християнська церква канонізувала Григорія I, Григорія Лусаворича (саме таке мирське імя мав майбутній понтифік) посадили в глибоку яму, вириту на одному з пагорбів. Всі тринадцять років він прожив тільки завдяки жінкам-христианкам, які таємно приносили йому їжу. Потім, як свідчить легенда, Лусаворич зцілив правителя Трдата III Великого, який звільнив в”язня, і згодом став християнським монархом.

Пагорб, де колись був ув’язнений Григорій Просвітитель, в підсумку став популярним місцем паломництва. Перша церква, як уже говорилося, була зведена на пагорбі в 642 році, і з тих пір неодноразово реконструювалася. Незважаючи на численні архітектурні прибудови, яма, де колись відбував ув’язнення Григорій I, все ще доступна для відвідування. Потрапити в неї можна через дірку, яка знаходиться праворуч від вівтаря. В своєрідну тюремну камеру можна потрапити по липким від слизу моторошним шестидесятиметровим сходам.



Темниця являє собою широку круглу кімнату, яка, по всій видимості, мала такий же інтер’єр ще за часів Григорія Просвітителя.

Сьогодні монастир Хор Вірап - найбільш відвідуване місце паломництва, а також є популярною туристичною визначною пам’яткою Вірменії. Тисячі туристів готові їхати в настільки віддалений куточок країни, щоб долучиться до витоків християнської культури. А з обнесеного стіною монастирського комплексу відкривається неперевершений вид на чудову засніжену вершину гори Арарат, яка, до речі, є найвищим вулканічним масивом Вірменського нагір’я.