Дерев’яні церкви Марамуреш

На півночі Румунії є казковий куточок серед гір і пагорбів, який приваблює туристів своєю незвичайною і неповторною дерев'яною архітектурою — це край Марамуреш. Красива дерев'яна різьба прикрашає кожен будинок і кожне подвір'я в цьому краї, жителі ходять у національному одязі і носять традиційні головні убори. Потрапляючи сюди, створюється повне занурення в культурне і духовне життя даного регіону. Здається ніби все це великий живописний музей.

Найголовнішою пам’яткою Марамуреш є дивовижні дерев’яні церкви, які вражають не тільки поціновувачів церковної архітектури, але і звичайних туристів. До речі, одна з них, розташована у селі Шурдешті, висота її шпилю сягає 54 метри, що дає підстави вважати її найвищою у світі дерев’яною церквою у світі!



Взагалі, у Румунії ставлення до церков особливе. Для місцевих жителів це найважливіші та пам’ятні споруди старовини. За ними ведуть постійний догляд і намагаються зберегти всі деталі в первозданному вигляді. Ще в стародавні часи церкви в Марамуреші відігравали важливу роль у житті місцевих жителів. Адже саме тут люди проводять важливі обряди, будь то вінчання чи хрещення, відспівування, або сповіді. Крім того, саме в церквах збиралися старійшини з сіл і проводили важливі зібрання.

Церкви так само виконували захисну і сторожову функцію і спеціально будувалися на височинах, щоб з веж дзвіниці можна було побачити небезпеку, що наближається. Місцевим жителям звідси було добре видно раптова пожежа, або наближення ворога.

Велика кількість церков, розташованих в Марамуреші були побудовані кілька століть тому. Найбільш ранні споруди можна віднести до будівель 14 століття, хоча багато з них були реставровані і відбудовані в 17-18 століттях. Дерев’яні церкви є яскравим прикладом неперевершеної майстерності місцевих ремісників. Їх відрізняє оригінальна архітектура, яка увібрала в себе елементи візантійської і готичної архітектури. Ремісники для спорудження церков найчастіше використовували деревину дуба, або хвойні породи дерев. Але не тільки зовнішній вигляд вражає і дивує своєю красою. Дуже значущими й цінними є настінні розписи всередині церков.

Не дивлячись на те, що церкви Марамуреша представлені для туристів як музеї, у них все одно до цих пір проводяться служби.



Крім того, особливу оригінальність дерев’яним церквам Марамуреш додає те, що ця частина Румунії належить до таємничого краю Трансільванія, де, як відомо, у свій час правив легендарний граф Дракула. Саме про цей містичний краї написано безліч книг і знято фільмів.

Подорож в Марамуреш нікого не залишить байдужим. Тут кожен буде вражений найціннішими пам’ятками дерев’яного зодчества, перейметься колоритністю Румунії і буде оповитий таємничістю і містичністю Трансільванії.