Міні-ГЕС у водопроводі Портленда (США)

Проблема генерації необхідної потужності електроенергії для потреб простих споживачів може бути частково вирішена за допомогою технології, яку вирішили випробувати в місті Портленд штату Орегон. За основу ідеї був узятий принцип роботи дериваційних гідроелектростанцій безнапірного типу, коли потік води за рахунок природного нахилу річки приводить в рух лопаті турбіни і змушує обертатися її вал, з'єднаний з електрогенератором.

Американські інженери з Lucid Energy запропонували встановити в системі міського водопроводу міні-турбіни, які оберталися б за рахунок течії по трубах питної води, що постачається місцевим жителям. Головною перевагою технології є повна відсутність будь-якого негативного впливу на навколишнє середовище, а також невисока собівартість отриманої таким способом електроенергії.

Дійсно, електроенергія з водопроводної труби - це своєрідне ноу-хау. Наразі ж можна тут www.metallosfera.ru придбати високоякісний трубний прокат, в тому числі і для тих же систем водопостачання.



Зрозуміло, потужності однієї установки навряд чи вистачить на електропостачання навіть пари будинків, враховуючи діаметр труби, однак кілька міні-ГЕС вже здатні повністю взяти на себе постачання школи або іншої державної установи, а також знизити витрати на електроенергію місцевих жителів.

Також розміщення в водопроводі зв’язки «гідротурбіна+генератор» посприяє зниженню тарифної вартості питної води за рахунок зменшення витрат на електропостачання пристроїв по її очищенню.

«В Ріверсайді, що у Каліфорнії, у нас вже є введена в експлуатацію система, генерованої потужності якої вистачає, щоб взяти на себе освітлення міських вулиць», — поділився успіхами компанії Lucid Energy її генеральний директор Грег Сэмлер (Gregg Semler).

Оскільки в трубах вода практично не припиняє рух, вироблятися електроенергія може цілодобово, навіть незважаючи на несприятливі зовнішні погодні умови, від яких безпосередньо залежить ККД тих же сонячних батарей і вітроагрегатів. Правда, закони фізики обійти ще нікому не вдавалося, тому розміщувати міні-ГЕС пропонується лише на тих ділянках трубопроводу, де для цього є відповідний нахил, і вода рухається під дією сили тяжіння, а не прокачується насосом. В іншому випадку ефективність установки виявиться не настільки високою і фінансово виправданою.



Очікується, що вийти на номінальні показники заявленої потужності установка Lucid Energy зможе уже навесні наступного року. Це означає, що кількість генерованої електроенергії за рахунок монтажу секцій з турбінами і генераторами, складе близько 1,1 ГВт/рік. Якщо порахувати, що в середньому мешканцями одного приватного домоволодіння витрачається 300-400 кВт/год на місяць, то генерованої електроенергії вистачить на повне забезпечення електрикою приблизно 250 будинків.