Швеція. Крижаний готель ICEHOTEL

11 грудня в в маленькому шведському містечку Юккас'ярві відкриє новий сезон екстравагантний крижаний готель Icehotel. Унікальний у своєму роді готель Icehotel включає в себе 55 номерів, серед яких 19 з унікальним дизайном і люкс з льоду ручної роботи. Щороку готель Icehotel відбудовується по-новому.

А почалося все в 1989 році. Тоді на спонсорські гроші із замерзлої річки Турне були вирубані крижані блоки, з яких і побудували перший у світі готель з такого незвичайного будматеріалу. Найперший готель являв собою невелике іглу, в якому розташовувалася художня виставка. Відвідувачі експозиції почали запитувати організаторів, чи можуть вони переночувати тут. Тоді і почала набирати обриси ідея крижаного готелю.

При кожній реінкарнації крижаного готелю використовується 10 тисяч тонн прозорого льоду і близько 30 тисяч тонн чистого снігу. Це дає ICEHOTEL право називатися найбільшим на планеті готелем, зробленим з льоду.



Дизайн готелю змінюється з року в рік. Для його оформлення запрошуються дизайнери і художники з усіх куточків планети, резюме яких відбирає досить суворе журі. Всі технічні питання тримають під своїм контролем художні керівники і архітектори, не допускаючи того, щоб дизайн ICEHOTEL нагадував те, що вже було колись.



Роботи починаються з виготовлення будівельного матеріалу. Сніг і лід беруть не де-небудь, а в спеціально відведеному для цього місці, де менше всього опадів. Це необхідно для того, щоб лід був кришталево чистим і вільним від бульбашок і тріщин. Крижані блоки (площа кожного становить близько 6 квадратних метрів) возять на спеціальному фронтальному навантажувачі, який був розроблений спеціально для цих цілей однієї з місцевих фірм. Видобуток льоду на річці – досить небезпечне заняття, тому в операції бере участь лише навчений персонал. Таким способом видобувається близько 5 тисяч тонн льоду.



Після цього у блоків відпилюють верхній шар, а потім їх сортують за прозорістю. Найпрозоріші блоки призначені для використання в номерах готелю, а також у крижаному барі.



Вже в жовтні на березі річки зводиться сталева основа майбутнього готелю, і всі починають чекати зниження температури. Коли приходить зима, починаються будівельні роботи, в яких беруть участь близько сотні чоловік.

В команду входять будівельники, художники, фахівці з освітлення, трактористи і дизайнери, які точно знають, як з самого холодного готелю в світі зробити душевне тепле місце.