Корабель-перевертун RP FLIP

В арсеналі морського флоту США є досить цікавий корабель для військових океанологічних досліджень, який здатний, в прямому сенсі слова, перевертатися. Корабель-перевертун RP FLIP довжиною 108 метрів заповнює баластні цистерни водою і плавно переходить у вертикальне положення (переворот на 90 градусів), перетворюючись в такий собі поплавок.

Для того, щоб перевернути судно потрібно 1500 тонн морської води і 28 хвилин часу. А над водою залишаються всього 17 метрів судна.

Кораблик цікавий, але якщо вам потрібен надійний плавзасіб не для якогось перевертання, а для хорошого відпочинку на воді, то тут http://www.yachts-boats.com.ua/prodazh-yakht ви можете собі придивитись добротний катер або навіть шикарну яхту!



Ви запитаєте, для чого це потрібно? Будь-який поплавок, а цей корабель перетворюється саме в поплавок, з легкістю витримає серйозний шторм, тому що нижня його частина не піддається впливу хвиль. «Хвилі розбиваються об нього, як об цегляну стіну!», — стверджує інженер Ерік Слейтер. А після шторму можна досить швидко повернутися в горизонтальне положення і продовжити плавання.



Floating Instrument Platform, або просто FLIP (від англійського flip — перевертати), був сконструйований компанією The Gunderson Brothers Engineering Company в 1962 році, в розпал холодної війни і призначався для дослідження океанічних вод з метою створення нових систем наведення ракет. Хвостова, вона ж нижня частина платформи була забезпечена приладами для вивчення акустичних властивостей водного середовища, циркуляції водних мас, поширення сейсмічних і штормових хвиль.

Екіпаж судна складається з п’яти членів команди та одинадцяти дослідників.



Ще однією особливістю цього судна є відсутність у нього двигунів, оскільки вони б створювали перешкоди в ході досліджень. Тому для переміщення судна, воно щоразу викликає до себе буксирні боти.

Підсумком першої експедиції став величезний обсяг зібраної інформації про етапи формування штормових хвиль, температурну взаємодію океану і атмосфери, переміщенні сейсмічних хвиль і багато чого іншого. Отримана інформація наскільки була цінною, що вже перша експедиція відразу ж окупила витрати на створення судна.

Але що ж відбувається в каютах, коли судно перевертається? А в каютах залишається все так само затишно. Майже кожен предмет в каюті продубльований у двох площинах. Головне: все прибрати зі столів в спеціальні шафки.

.
У 1995 році RP FLIP зазнав значної модернізації вартістю два мільйони доларів і досі залишається унікальною інженерною спорудою в надводному флоті всього світу. А ось, як, власне відбувається процес “перевертання”.