Керівники Apple і Google інвестували в проект диво-душу Nebia, який економить до 70 % води

Тім Кук, який очолює Apple і фонд Еріка Шмідта, голови ради директорів Google, вклали кошти в стартап Nebia, котрий запозичив технології з ракетобудівної галузі для створення принципово нового душа. Новинка зменшує витрату води на 70% і, на думку молодої компанії, буде користуватися серйозним попитом у посушливих районах світу.

Вигідно якісні аксессуари для ванної купити Київ пропонує інтернет-магазин сантехніки і керамічної плитки plitka.kiev.ua.

Отож каліфорнійський стартап Nebia вийшов на краудфандинговий сайт Kickstarter з першим серйозним суттєвим технологічним нововведенням у цій сфері – шестисопловою душовою лійкою, створеної із застосуванням технологій, близької до тієї, що використовується в ракетних соплах.

У чому ж її суть і доцільність? Півдюжини прорізів у лійці Nebia виконані прямокутними, малої ширини і великої довжини. Крім того, перед вихідним отвором сопло злегка звужується, що підвищує швидкість руху води в точці звуження. Все це призводить до того, що краплі води, котрі залишають лійку, розганяються до значних швидкостей. Через це вони розпорошуються так сильно, що загальна поверхня “подрібнених” крапель води стає в десять разів більшою, ніж у такого ж об’єму води в звичайному душі.



Утворюється щось на зразок туману – і саме тому сама назва стартапу звучить як злегка змінене італійське слово, що означає “туман”. В результаті змочувана такими дрібними краплями поверхню шкіри залишається настільки ж зволоженою, як і в звичайному душі. При цьому за одиницю часу через лійку Nebia проходить на 70% менше води, ніж через стандартну. При тій же тривалості прийому душу на нього потрібно вже не 75, а всього лише 22 літри прісної води. Настільки ж економічна окрема душова насадка Nebia на гнучкому шлангу, оснащена вузьким соплом у формі кільця.

На перший погляд, різниця у півсотні літрів невелика, проте повсюдне впровадження новинки в душових скоротить витрати води на миття на трильйони літрів щорічно. За різними оцінками, мова може йти про цифри від 7 до 20 кубічних кілометрів води в рік тільки в США!