Найбільший у світі фронтальний навантажувач

Арізона, кар'єр Рей, де компанія ASARCO веде видобуток мідної руди відкритим способом. Міді тут міститься стільки, що навіть вода, якою поливають кар'єрні грунтовки, щоб прибити всюдисущу пилюку, відразу ж зеленіє за рахунок окислення солей міді в руді.

Встаньте на дно цієї гігантської воронки, яка вже зайняла 200 км2 земної поверхні, відстежте поглядом шлях вгору по її ступінчастим стінам, і перед вами як на долоні відкриється історія цього кар’єра – аж до першого рівня, який розробляли століття тому, використовуючи для цього переважно кирки і лопати.

А зараз тут, на дні, грунт колупає найбільший в світі колісний фронтальний навантажувач – LeTourneau L-2350. «За один укус» він чіпляє своїм гігантським ковшем майже 75 т руди!



Потужність двигуна цього чудовиська становить 2300 к. с. Здоровенні сталеві зуби, приварені по нижній кромці його ковша, блищать яскравіше срібла. Цей монстр постійно чистить їх, вгризаючись в рудний поклад. Його вічно раззявлена паща заточена під те, щоб без зупинки сьорбати гірську породу, роздроблену підривниками.

Перед ним нескінченна черга з величезних самоскидів, що чекають своєї порції, щоб відвезти її вгору, на переробку. Як майже всі такі колісні навантажувачі, LeTourneau має шарнірно-здвоєну раму і маневрує, повертаючи передню частину рами відносно задньої.

Цей грандіозний рульовий механізм діє завдяки належному гідроприводу з робочим тиском 240 атм. 16-циліндровий V-подібний, дизель компанії Detroit Diesel за розміром не поступиться пікапу Ford F-350. Гігант не може розігнатися більш ніж до 15 км/год, але і в цьому режимі L-2350 зжирає за добу 4000 л солярки. Машина, яка обійшлася в $7,6 млн, має такі безглузді габарити, що перевозити її цілком виявилося неможливо, і збирали її прямо на місці, в кар’єрі.



На цьому навантажувачі стоять шини BRIDGESTONE / FIRESTONE. Їх висота – 4 м, а ширина – майже 2 м. Якщо ці колеса не взути в кольчужний чохол, шини прослужать всього півроку. Вартість одного колеса – $105 000.


Компанія Logistic Forklift пропонує навантажувачі в Івано-Франківську по найкращій вартості. На складах компанії в наявності різні моделі, в різних комплектаціях, а також широкий вибір іншої ефективної навантажувальної техніки, запчастин, навісного обладнання.