“Обережно: смартфон-зомбі!” Новий дорожній знак у Стокгольмі

Незвичайні дорожні знаки нещодавно з'явилися у шведській столиці. На деяких звичних місцевим жителям жовтих трикутниках з червоною облямівкою тепер зображені силуети чоловіка і жінки, що дивляться на екрани своїх мобільних телефонів, повідомляє шведська преса.

З допомогою такого знака його творці сподіваються застерегти водіїв від зіткнення зі “смартфон-зомбі”, а також нагадувати завзятим любителям гаджетів заради їхньої ж безпеки про необхідність дивитися по сторонам, особливо при перетині проїжджої частини.

“Обережно: смартфон-зомбі!” Саме так назвали попереджувальний знак Якоб Семплер (який сам одного разу мало не потрапив під машину через те, що, переходячи вулицю, захопився смартфоном) і його партнер по бізнесу Еміль Тіісманн.

Вони сподіваються, що дорожнє управління, яка опікується організацією руху на вулицях і площах, додасть їх актуальній на сьогоднішній день розробці статус офіційного знака. Однак у тому, що його помітять ті, для кого він призначений, ентузіасти не дуже впевнені.

Зараз знак “Обережно: смартфон-зомбі!” можна побачити на кількох центральних вулицях Стокгольма в районі Королівського палацу. Дизайнери вважають, що потреба в такого роду застереженнях є, так як в столиці Швеції занадто багато городян і туристів, що часом не помічають нічого, крім своїх мобільних телефонів, і ризикують через це потрапити у ДТП.

В соцмережах вже з’явилося чимало фото з вулиць Стокгольма, на яких зняті люди, “занурених повністю з головою” у свої телефони на тлі цього символу.



“Залежність людей від телефонів зростає. Скрізь — на вулицях, в метро, в автобусах — люди, як приклеєні, дивляться в екрани смартфонів”, — каже Еміль Тіісманн в інтерв’ю Шведському радіо.

Між тим, як зазначають розробники, якщо знаки не будуть затверджені міською владою, вони можуть опинитися поза законом і незабаром зникнути.


boomtechno.com.ua