У Великобританії починають виробництво графенових ламп

Великобританія першою в світі починає виробництво ламп, що містять диво-матеріал – графен. Раніше ця перспективна надміцна форма вуглецю ніколи не використовувалася в комерційних цілях.

Така лампа була розроблена в університеті міста Манчестер. Приблизно 11 років тому саме тут був відкритий графен двома фізиками Новосьоловим і Геймом. 5 років тому за цей винахід вони удостоїлися Нобелівської премії в галузі фізики, а через рік королева Британських островів присвоїла їм звання лицарів.

Нова лампочка має регульовану потужність. До складу даного освітлювального елементу буде входити ниткоподібний світлодіод, який покритий графеном. За рахунок унікальних провідних властивостей цього матеріалу лампочка буде споживати приблизно на 10% менше електрики, на відміну від сучасних. Крім цього, повідомляється, що такі лампи будуть мати більший термін експлуатації.

Графенову лампа буде вироблятися компанією Graphene Lighting. Її вартість буде менше 15 фунтів, що дешевше світлодіодних лампочак. Британське уряд інвестував в інститут графена близько 38 млн фунтів. Новий інститут графена відкрито при університеті міста Манчестер на початку цьогорічної весни.

Мінфін Великобританії в особі пана Осборн зазначив, що країна має намір утримувати лідируючу позицію у світі в освоєнні графену і технологій, пов’язаних з ним. Головними конкурентами Британських островів в цій області є Південна Корея та Китай.

Крім винаходу лампи, розробники шукають нові області застосування даного матеріалу. В якості пріоритету є виготовлення автомобільних корпусів і зубних протезів. На даний момент графен також використовується у виготовленні тенісних ракеток, лиж.


Киевский магазин освещения «Сила света» предлагает высококачественное светотехническое оборудование от известных мировых производителей. На сайте sila-sveta.com.ua представлен широкий ассортимент светильников, ламп, розеток, выключателей и других электротоваров.