«Ігри патріотів» — найвідоміші ігри і розробники України

Може здатися, що індустрія комп'ютерних і відеоігор розвивається у відриві від України. Навіть порівняно невелика Білорусь гримить на весь світ завдяки продукції компанії Wargaming, мова йдеться про легендарну стрілялку World of Tanks. На думку недосвідченого геймера, наша країна зовсім не бере участь у створенні електронних розваг.

Втім це помилкова думка, вітчизняним розробникам є що запропонувати фанатам відеоігор зі всього світу. Крім численних студій, які ведуть розробку спеціально для відомих західних видавництв – EA Games, UbiSoft, Activision – у нашій країні існує чимало компаній, які і самі випускають ААА-проекти, здатні затьмарити будь-які хіти, такі, як представлені на сайті мегапопулярні ігри Вінкс.


GSC Game World – «Козаки»

Мабуть, найвідоміша у світі українська компанія-розробник ігор, з проектами, які свого часу становили реальну конкуренцію західним гігантам. GSC діяла на міжнародному ринку трохи більше 20 років, перш ніж призупинила роботу у 2011 році. У 2014 році було оголошено про відновлення діяльності, а в травні 2015 року розробники анонсували нову частину псевдоісторичної стратегії в реальному часі «Козаки 3».


Vostok Games – спадкоємці «S. T. A. L. K. E. R.»

Створена після припинення роботи GSC Game World, компанія Vostok Games вирішила розвивати спадщину іншої надпопулярної української гри – мова йде, звичайно ж, про рольовий шутер від першої особи «S. T. A. L. K. E. R.». Розробники, час від часу відсуваючи термін виходу гри, донині працюють над проектом «Survarium». На відміну від гри-натхненника, їх дітище належить до популярного жанру MMOFPS – нас чекає масовий багатокористувацький шутер, рясно приправлений елементами, запозиченими з рольових ігор.

Flying Cafe for Semianimals – тихий жах «Cradle»

Незважаючи на те, що творчий колектив цієї київській студії складається всього з чотирьох чоловік, не так давно вони з тріумфом представили світу своє нове дітище – ужастик з видом від першої особи «Cradle». Кияни розробляли її майже чотири роки. Для просування по сюжету гравцеві потрібна не лише хороша реакція, але й мізки – половина загадок в грі вельми нетривіальні.

Deep Shadows – українці проти наркомафії «Xenus»

Закрита в 2009 році, ця студія подарувала світові два вельми оригінальних рольових шутера – дилогію «Xenus», присвячену боротьбі з наркомафією і пригод у джунглях Колумбії.