В Києві монтують «розумні» зупинки з USB-зарядкою і бездротовим інтернетом

Якщо мер Олександр Омельченко запам'ятався киянам повсюдною заміною асфальту на плитку, Леонід Черновецький - особливою любов'ю до Київського зоопарку, то Віталій Кличко схоже, увійде в історію української столиці як основний ініціатор її прикрашання різними "прибамбасами" сучасного європейського репертуару. Як, наприклад, транспортні зупинки з розетками і Wi-Fi, якими з недавнього часу обладнана площа Перемоги.

Отож, технології «розумного» міста поступово поширюються по столиці – на майдані Перемоги встановили перші зупинки громадського транспорту з бездротовим підключенням до інтернету через Wi-Fi і роз’ємом для зарядки мобільних пристроїв.

От тільки цікаво, якої якості буде доступ до мережі, втім є корисний сервіс, що дозволяє перевірити швидкість інтернету безкоштовно, причому показники будуть найточнішими.



Крім наданої киянам можливості заряджати мобільні телефони, чекаючи громадського транспорту, а також безкоштовно користуватися інтернетом, КМДА пишається сучасним дизайном зупинок з інформаційними табло, на яких можна відстежувати час появи потрібного транспорту. Це випливає з прес-релізу, підготовленого міськадміністрацією.

Втім, враховуючи контингент наших зупинок громадського транспорту, можна з упевненістю сказати, що не так щоб вже конче потрібен був там Wi-Fi і електричні розетки. Особливо бомжам, які сплять на лавках зупинок по ночах. Хоча, може, у “сучасному дизайні” їм буде комфортніше на морозі. А з інформаційними табло, які оповідають про час наближення транспорту, які вже кілька років як встановлені на різних маршрутах, відомо яка історія: побутовий вандалізм. Що не дивно, так як особливої потреби за призначенням у них теж не спостерігалося.

З дійсно відчутних радощів: після капремонту знову зафункціонував трамвайний переїзд (обіцяють його справність на найближчі чверть століття) і можлива (!) закупівля нових трамваїв з низькою підлогою від польського виробника Pesa. Поки що проходить тестування трамвая за маршрутом на Борщагівку. Його вартість становить 600 тис. євро. За озвученими оцінками чиновників, Києву потрібно 50 нових трамваїв.