Професор фізики вивів формулу падаючого смартфона

Днями фізик Роберт Меттьюс (Robert Matthews), позаштатний професор Астонського університету у Великобританії, на прохання корпорації Motorola вивів формулу того, яка ймовірність того, що смартфон впаде вниз екраном, якщо випадково його впустити. Тобто чому у випадку з мобільним гаджетом спрацьовує "закон бутерброда"

Вчений знайшов змінні, від яких залежить результат падіння гаджета. Це висота і положення центру тяжіння в той момент, коли смартфон вислизає з рук, і його розміри.

Потім професор вивів формулу ймовірності того, що смартфон впаде екраном вниз: ω=23gL[p1+3p2 ]sinθ. В ній L — це довжина смартфона, g — прискорення вільного падіння, p = 2δ/L — «параметр переваження», δ - «відстань переваження», а θ - кут нахилу смартфона в момент падіння.



Меттьюс з’ясував, що більшість людей тримають смартфони приблизно однаково: пальці розміщені вище центру ваги, а сам гаджет знаходиться приблизно на рівні грудей. Через це при падінні більшість смартфонів не встигає зробити повний оборот і приземляється екраном вниз. За розрахунками фізика, це відбувається більш ніж у 60% випадків.

«Це виглядає як прояв закону Мерфі: „Якщо щось погане може статися, це станеться“, — розповів учений газеті Mirror. — Люди, незграбні від природи, однозначно схильні до ризику». За словами професора, єдиний рецепт убезпечити екран свого смартфона — кидати його з висоти більше п’яти метрів (правда, не факт, що в цьому випадку не ушкодяться інші його елементи).

Професор Роберт Меттьюс вже не вперше проводить серйозне дослідження побутової проблеми. У 1996 році він отримав Шнобелівську премію за вивчення того, чому бутерброди частіше падають маслом вниз. Тоді він теж ощасливив світ якоюсь хитромудрою формулою.

Ось таке, ну дууууже серйозне відкриття! Ось тільки пасувало би його зробити на 1 квітня.

Энциклопедия приключенческих и детективных фильмов СССР