У Нідерландах тестують сервери для обігріву будинків

Голландська енергетична компанія Eneco з більш ніж 2 мільйонами клієнтів встановила в п'яти будинках країни «e-Radiators» — сервери, які будуть обігрівати приміщення в процесі своєї роботи. Експеримент покаже економічну доцільність використання серверів замість традиційних радіаторів. Сім'ї, до речі, заощадять 400€ на рік на обігріві.

Технологію розробив голландський стартап, і ось як вони анонсували своє ноу-хау:

“Обігрівач Nerdalize представляє собою високо-продуктивний сервер у формі радіатора, який може бути безпечно розміщений у вашому домі. Оскільки Nerdalize відшкодовує вартість електрики, тепло, що виділяється в процесі обчислень, обігріває ваш будинок безкоштовно.” Ідея чудова, втім до масового застосування ще дуже далеко. А ось тут http://teploteka.com.ua/category/gazovye_kotly ви зможете придбати ефективні газові котли, що гарантовано забезпечуть тепло у вашій домівці, причому зі значною економією коштів.

Фірма Nerdalize була заснована в 2013 році трьома ентузіастами, які поставили перед собою мету забезпечення жителів безкоштовним опаленням та надання бажаючим надійної обчислювальної потужності. Спільно з фірмою Eneco, одним з найбільших постачальників енергії в Нідерландах, Nerdalize надала першій групі своїх клієнтів такі обігрівачі під назвою Eneco eRadiator.



Фахівці Eneco підкреслюють один факт, про який знають усі, хто має справу з потужними комп’ютерами: працюючий сервер виділяє значну кількість тепла і потребує охолодження. Для запобігання перегріву цих серверів власники центрів витрачають величезні суми на організацію охолодження — більше третини величезних рахунків дата-центрів за електроенергію витрачаються на кондиціонування. Між тим сумарне споживання електроенергії дата-центрами по всьому світу оцінюється у 1,5 % від глобальної вироблення електроенергії

Якщо встановити ці сервери в житлових будинках, а не у великих центрах даних, то це тепло можна використовувати для обігріву будинків, причому безкоштовно для жителів.

У ході тесту радіатори з вбудованими серверами були встановлені в помешканнях звичайних людей. Сервера виробляли складні обчислення в інтересах різних компаній та навчальних закладів, включаючи дослідження в інтересах Медичного центру університету Лейдена. У Eneco впевнені, що eRadiator пропонує безліч можливостей і представляє значний інтерес для старт-ап компаній.