Кімберлітова трубка «Мир» - найбільший у світі алмазний кар’єр

«Закурили люльку миру. Тютюн відмінний», – такою секретною радіограмою в 1955 році повідомили радянські геологи про відкриття багатющої алмазоносної кімберлітової трубки «Мир».

Це була знахідка надзвичайної важливості. Вважалося, що використання алмазних інструментів вдвічі підвищує економічний потенціал держави, а СРСР відчував потребу в промислових алмазах ще з 1930-х років, після того як у країні почалася індустріалізація.

У лютому 1957 року в селище Мирний, що виникло біля родовища, стали прибувати перші автоколони. Щоб потрапити сюди, їм довелося подолати 2800 км бездоріжжя. Безлюдний район Якутії став швидко заселятися. Незабаром був здобутий перший ківш руди з трубки «Мир», а вже на початку 1960-х років в СРСР щорічно добували алмазів більше ніж на 1 млрд доларів. Селище Мирний стало центром радянської алмазодобувної промисловості. Зараз це місто з населенням 40 тисяч осіб.


Прийнято вважати, що алмази кристалізувалися під величезним тиском глибоко в надрах Землі – в мантії, і згодом були винесені до поверхні з глибини 150-600 км. Кімберлітові трубки – це канали, які залишилися від такого викиду (кімберлит – складна магматична гірська порода, що заповнює ці канали). Кімберлітові канали дійсно нагадують чи то велетенську курильну трубку, чи то гігантський келих для мартіні – конус на тонкій ніжці, що йде на величезну глибину.


Сьогодні зовнішній діаметр кар’єра рудника «Мир» становить 1200 м., а величезні вантажівки «накручують» по спіралеподібній дорозі 8 км від дна до поверхні, вивозячи дорогоцінну руду з ями глибиною в півкілометра. Тепер виробіток відкритим способом припинено, а рудник знаходиться на консервації для підготовки підземного освоєння більш глибоких горизонтів – оскільки виявлено, що глибина залягання алмазів у «Мирі» перевищує кілометр.

А ось ще одна досить популярна в інтернеті фотка “дірки” в землі: провалля у Гватемалі. Вражає ідеальна кругла його форма.

Вашему вниманию интерактивная карта краев России доступная для скачивания. Также на портале tourister.ru имеется удобный эффективный функционал бронирования отелей, билетов, множество полезной справочной информации для туристов.