Американські лікарі успішно провели повну пересадку людського обличчя

Найобширнішу в історії пересадку обличчя провели американські лікарі. Спотворений вогнем пожежний чекав нової зовнішності 14 років. Від донора він отримав не тільки шкіру і вуха, але і віки. Тепер пацієнт може моргати і не боятися за свій зір.

Що не говоріть, але досягнення сучасної медицини інколи дійсно вражають, ось, наприклад, на сайті БукиМед можна ознайомитись яких висот досягли ізраїльські клініки, що спеціалізуються на пересадці кістного мозку. 

Нове обличчя скалічений Патрік Хардисон чекав з 2001 року. Тоді він, щасливий чоловік і батько, пішов у пожежники. Записався в добровільну дружину штату Міссісіпі.

Місто Санатобія було охоплене вогнем, коли Хардисон прибув на допомогу. З палаючого трейлера волонтер дивом врятував жінку. Ціною власного обличчя.

“Найбільш важливі частини, які придбав після трансплантації Патрік, це повіки. Він жив без них 14 років, жив без захисту очей і міг втратити зір”, - говорить керівник відділу пластичної хірургії Медичного центру Нью-Йоркського університету Едуардо Родрігес. Те, що кожна людина робить машинально, Патрік може тільки зараз - він моргає і спить з закритими очима.

Він схожий на донора — 26-річного художника Девіда Роутбаха. Той катався на велосипеді і трагічно загинув. На фото справа - донор, зліва Хардисон до трагічної пожежі



Унікальна трансплантація обличчя медцентру Нью-Йоркського університету обійшлася в мільйон доларів. Лікарі готувалися цілий рік. 150 хірургів “пришивали” обличчя протягом 26 годин. Хірурги паралельно робили відразу дві операції: знімали тканини з донора і, не розрізаючи матерію, фактично розтягували її на обличчя пожежного.

Медицина отримала першу найбільшу пересадку обличчя, а Хардисон - нове чоло, щоки, і, нарешті, поклав на полицю пластикові вуха.

Подібні операції лікарі наважилися проводити не так давно. Піонерами в складній трансплантації стали іспанці. 22 квітня 2010 року вони першими вдало пересадили обличчя. Пізніше про успішні експерименти відзвітували французи.

Американський експеримент пройшов у серпні, але громадськості оголосили про нього тільки зараз. Лікарі не поспішали: якби імунна система Патріка не прийняла чуже обличчя, він би помер. Цей пацієнт, схоже, йде на поправку. Правда, все життя доведеться сидіти на ліках, але для Патріка це вже дрібниці.