Стартап-село Innoway в Китаї

Всього за два роки влада Пекіна змогли перетворити непримітну вуличку на північному сході столиці в символ інтернет-амбіцій просунутої китайської молоді. Тепер тут створюються і процвітають нові стартапи та інкубатори. Стартап-село Innoway розташувалася в кварталі протяжністю приблизно 200 метрів.

Тут базуються близько 300 стартапів — в офісах інвесторів, кафе та «інкубаторах» — спеціальних робочих просторах, де пропонуються мінімальні необхідні умови: робочі столи з розетками і підключенням до інтернету. Сам квартал знаходиться в технологічному і науковому центрі Пекіна — Чжунгуаньцунь, в якому з початку 2000-х працюють китайські інтернет-гіганти Baidu і Tencent.

Цю вулицю раніше називали Книжкове містечко Хайдянь, так як тут перебували кілька невеликих книжкових крамничок, які вели скромну торгівлю. Так тривало до 2011 року, коли місцевий підприємець Су Ді разом з іншими інвесторами, залучені невисокими орендними ставками, відкрили тут заклад під назвою Cheku Cafe. Це кав’ярня, розрахована на невеликі інтернет-компанії, які можуть тут працювати і проводити час. Це починання привернуло інших інвесторів, які теж стали відкривати у кварталі стартап-кафе та філії своїх компаній.

В 2013 році, завдяки підтримці уряду у вигляді бюджетної інвестиції в розмірі понад 200 млн юанів (близько $36 млн), відбулося офіційне відкриття вулиці в якості стартап-села. Тепер тут базуються найбільші інвестори та інтернет-компанії Китаю, такі як сайт вакансій Lagou і місцевий конкурент Über під назвою Yongche.



Стартап-лихоманка охопила Китай почасти завдяки успіху найбільших інтернет-компаній країни — гіганта електронної комерції Alibaba, пошуковика Baidu і соціальної мережі Tencent. У кожній з цих провідних компаній трудяться десятки тисяч людей, що неминуче породило ситуацію, коли багато колишніх співробітників починають відкривати власні компанії.

Обсяг венчурних інвестицій в китайські стартапи в 2013-2014 роках зріс майже втричі, досягнувши $15.5 млрд. 125 стартапів, які зараз оцінюються більш ніж в $1 млрд, 18 засновані в Китаї — це більше, ніж в будь-якій іншій країні, крім США. І всі ці гіганти колись починали з крихітних проектів на кшталт тих, що зараз масово зароджуються на майданчиках Innoway.

Інкубатори — компанії, що надають умови для розвитку стартапів, — складають основу інфраструктури Innoway. Всього тут близько 40 інкубаторів. Точна кількість залежить від того, що розуміти під цим терміном. Більшість з них заробляють на орендній платі, наданні консалтингових послуг або отримують частку у майбутньому прибутку стартапу. Інкубатори різняться і підходом до роботи з компаніями-резидентами. Так, серед найбільш впливових і серйозних центрів можна назвати 36Kr, що виріс з популярного китайського техноблога. Резидентами цього інкубатора стають тільки спеціально відібрані компанії, а також ті, хто отримав тут фінансування. В офісах панує сувора ділова атмосфера і майже повна тиша, всі співробітники працюють зосереджено й мовчки.

А в кафе 3W Coffee, навпаки, неформальний дух стартап-ентузіазму прямо витає в повітрі. По стінах розвішані портрети відомих китайських бізнесменів. На другому поверсі безперервно йдуть презентації та групові зустрічі, а команда інкубатора 3W працює в офісі, схожому на типові робочі приміщення Кремнієвої долини — з кріслами-мішками і суші з ресторанів доставки.



Нужен готовый перспективный бизнес? Нет проблем! Здесь https://startupnetwork.ru/investor/biznes-startap-na-prodazhu/ выставлены на продажу стартапы и другие предпринимательские проекты, площадка  Startup.Network – самое оптимальное место для поиска и приобретения готового бизнеса.