Сферифікатор ImperialІ здатний створити ікру з будь-яких продуктів

Чорна і червона ікра цінних порід риб – відмінна закуска і справжнє джерело вітамінів і інших важливих поживних речовин. Тільки от купити її можуть не всі і не завжди: ціна продукту досить висока. Та й пропонована в далеких від моря районах у консервованому вигляді, солона ікра влаштовує далеко не всіх.

В той же час сама концепція ікри – наповнених поживними речовинами кульок, що буквально вибухають у роті концентрованим смаком, не перестає залучати гурманів і шеф-кухарів. Що призводить часом до цікавих результатів, віднести до яких можна і розробку оригінального побутового сферифікатора Imperial Spherificator від канадської компанії Imperial Caviar & Seafood.



Квебекські винахідники, що багато років займаються виробництвом замінників ікри, випустили прилад під гаслом: “Перетворіть їжу в ікорні перлини!”. І, судячи з опису, незвичайний пристрій і справді здатний перетворити на своєрідну ікру майже будь-який харчовий продукт прямо в домашніх умовах. Правда, з парою умов. Перше – відносно невисока кислотність вихідного продукту (фрукти, овочі, ягоди: дуже кислі доведеться розбавляти більш нейтральними). Друге – можливість перетворити цей продукт в рідку або напіврідку однорідну масу (наприклад, віджати сік).

Як щодо полуничної, томатної, персикової, огіркової або іншої ікри – якою можна прикрасити будь-яку страву, десерт типу тістечка від Марка Жибера. Або подати окремо у вигляді закуски або частування до солодкого столу? Все це і набагато більше пропонують приготувати самостійно для домашніх і гостей розробники “ікорного сферифікатора”, зрозуміло, з допомогою їх приладу, дія якого заснована на вже наявній і роками перевіреній технології виготовлення недорогої штучної ікри як замінника натуральної рибної.

Так, навички творців Imperial Spherificator були відточені на виробництві замінників ікри на основі морських водоростей Ламінарії: продукт з альгінату надходить у продаж як Kelp Caviar. Тепер же вони пропонують приготувати схожу ікру – але за власним смаком, всім бажаючим.

В якості допоміжних речовин при виготовленні домашньої “ікри” пропонується використовувати альгінат натрію (застосовується в якості згущувача витяжка з морських водоростей), хлорид кальцію (ті ж властивості, багатий високим вмістом кальцію) і, залежно від рецептури, ксантанова камідь (підвищує в’язкість стабілізатор).

Перераховані компоненти можна буде купувати окремо, або замовляти у постачальника оригінального сферифікатора ($25 – $30 за фунт – 454 грами). Що ж стосується питання придбання самого диво-пристрою, що дозволяє готувати до 10 кг незвичайної ікри в день – поки що це лише попереднє замовлення. Через кампанію на ресурсі Кікстартер, з цінником від 100 канадських доларів за примірник.