Мальборкський замок: найбільша у світі цегляна будівля

Могутня будівля Мальборської фортеці, стіни з червоної цегли, гострі вежі, закруглені оборонні споруди, що піднімаються над рівниною, відображаються у водах річки Ногат, і велично здіймаються в небесну блакить... А саме місто несміливо притулился до замку, підкреслюючи масивність цієї найбільшою в Європі фортеці, і найбільшої у світі цегляної споруди.

Втім, замок - це і є місто, яке було столицею величезної, добре організованої держави Тевтонського чернечого ордену, званого також Орденом Хрестоносців.

Взагалі, Польша завжди славилась своїм культурним розвитком, мистецькими здобутками, високим рівнем культури і освіти. Щодо останнього, то і зараз тут існують численні університети і інші вищі навчальні заклади, які пропонують якісну освіту європейського зразка, а тут https://world-study.ua/education/poland/ ви зможете ознайомитись з перевагами навчання у Польщі.


На початку XIII століття польський князь Конрад Мазовецький запросив у свої володіння лицарів - хрестоносців з метою упокорення і звернення в християнство сусідніх язичницьких прусських племен. Вогнем і мечем лицарі - хрестоносці, названі так за чорні хрести на їхніх білих плащах, приборкували непокірні племена, одночасно закріплюючись на польських і прусських землях. На цих землях, званих Примор”ям, вони побудували мережу фортець, що виконували релігійні, оборонні та монастирські функції. В їх своєрідній новаторській архітектурі використовувалися всі досягнення тогочасного західноєвропейського військового будівництва, величезний досвід, накопичений хрестоносцями у хрестових походах.

Безсумнівно, кращим зразком такої фортеці є замок Мальборку. Близько 1280 року на цьому місці виникла невелика комтурія - квадратний замок-монастир, оточений стіною з червоної цегли. В 1308 р. в Мальборк з Венеції перемістилася резиденція Великого Магістра Єрусалимського Німецького Дому Ордену Госпициума Пресвятої Діви Марії. Мальборк став столицею держави хрестоносців. Замок постійно розширювався і перебудовувався - до існуючого Високому Замку був прибудований Середній Замок з Палацом Великих Магістрів, а потім і Предзамок або Низький Замок з господарськими будівлями.



В даний час 700-річний замок є музеєм. У залах розміщені експозиції історії замку, чудова колекція бурштину та виробів з нього, колекція старовинної зброї та обладунків. У замкових залах проводяться урочисті збори і концерти, але, насамперед відвідувачі мають унікальну можливість побачити справжній середньовічний лицарський замок практично таким, яким він був у часи могутності хрестоносців.

Старовинні готичні будівлі особливо вражають вночі, під час інсценованих вистав зі світловими і звуковими ефектами.