Книжковий скульптор Брайан Деттмер дає друге життя старим книгам

Все, що потрібно цьому скульптору для роботи – книги, набір хірургічних інструментів, акриловий лак і клей пва, а результати його «операцій» нагадують архітектурні проекти хитромудрих форм.

Важко сказати, чим в точності обумовлено поширення такого активного перетворення книг з об’єктів літературного мистецтва в арт-об’єкти. Хтось вважає, що це результат знецінення літератури в цілому, інші, як і Брайан Деттмер, впевнені, що це наслідки переходу на цифрові формати. Але, швидше за все, вся справа в нових можливостях самореалізації сучасних художників і їх незацикленості на традиційних матеріалах і способах самовираження.



Брайан Деттмер нічого не додає в свої книжкові інсталяції, використовуючи виключно наявний зміст книг, вирізаючи тільки те, що вважає зайвим, домагаючись того, що його скульптури з книг набували вельми футуристичних обрисів.

Сам скульптор родом з Чикаго, але сьогодні проживає в Атланті, де, відповідно, і проводить у своїй майстерні досліди по перетворенню стареньких томів у скульптури. 

Брайан не замикається в межах однієї тільки техніки виконання - в полі його творчого зору потрапляють і інші застарілі носії інформації. Так він перепаює в об’ємні скульптури старі магнітофонні касети, використовуючи і плівку з них в декоративних цілях. Втім книги - головна його “фішка”.



Сам він порівнює в своїх роботах застарілі носії інформації з віджилими свій вік вимерлими тваринами, в пам’ять про яких він і створює свої скульптури з книг. Таким чином він не тільки поповнює сучасну арт-скарбничку, але і зберігає старі томи книг, призначені для знищення, у часі для нащадків.

Скульптури з книг Брайана Деттмера, завдяки підтримці блогерів з усього світу, отримали широку популярність, були помічені критиками, заслужили вже безліч нагород, представлені кількома постійними експозиціями в різних університетах культури і, навіть, інституті хірургії, і подорожують по світу у вигляді пересувної виставки. Втім, скульптури з книг можна і купити.



Запрошуємо відвідати наш книжковий магазин, де представлено широкий вибір художньої, освітньої і науково-популярної літератури для дорослих і дітей.