Організація Dogs4Diabetics: собаки для діабетиків

Першою людиною, яка успішно навчила собаку попереджати господаря про низький рівень глюкози в крові, став судмедексперт з Каліфорнії Марк Руфенахт (Mark Ruefenacht), який мав діабет I типу з 28 років. Він припустив, що собаки можуть вловлювати біохімічні сигнали людського тіла на рівні запаху, в тому числі «винюхувати» глюкозу крові.

З допомогою досліджень він підтвердив, що глюкоза має свій власний запах, причому він міняється, і це залежить від її рівня в крові. Високий рівень цукру в крові з солодким фруктовим запахом собаки виявляють дуже легко, для виявлення низького рівня глюкози потрібна спеціальна підготовка.

Першою собакою, яка успішно пройшла навчання, став лабрадор Армстронг, занесений в 2015 році в Книгу рекордів Гіннеса як «перша в світі собака, яка виявляє низький рівень глюкози в крові у людини і попереджає її про це». Армстронг помер в січні 2012 року і працював до останнього дня свого життя.

У 2004 році Руфенахт заснував благодійну організацію Dogs4Diabetics (Собаки для діабетиків) по вирощуванню і навчанню собак – компаньйонів для людей, що страждають важкою формою цієї недуги. Собаки, як правило, працюють по 10 -12 років. Dogs4Diabetics вже підготувала 150 собак-«глюкометрів», точність їх визначення різких коливань глюкози в крові становить до 90%.

На жаль, в Україні не готують таких тварин, втім на сайті http://med-magazin.com.ua/cat_135.htm/Medisana/ можна придбати ефективні  глюкометри Medisana, які дадуть максимально точні показники глюкози в крові.

“Ми хочемо, щоб люди активно брали участь в управлінні своєю хворобою”, пояснює Руфенахт. “У нас є клієнти, які воліють тримати цукор крові на низькому рівні, але також є люди з діабетом, яким комфортно з більш високим рівнем цукру, тому що вони бояться гіпоглікемії.”

Діти можуть користуватися такими собаками з 12 років. Тварини можуть навчити їх керувати своїм діабетом і допомогти їм знайти хороші звички контролю цукру крові.

У Dogs4Diabetics завжди черга і лист очікування. Якщо собака, вихована в Dogs4Diabetics вмирає, власник собаки отримує нову собаку позачергово.

Марк Руфенахт вже консультує чотири подібні програми в Європі, і починає партнерську програму в Австралії. У Канаді теж є благодійна програма, що надає навчених собак діабетикам, починаючи з 10 років, причому абсолютно безкоштовно. І у Великобританії теж є подібна організація, яка готує собак, що не тільки повідомляють про зміну рівня глюкози в крові, але і про наближення нарколепсії і важкої алергічної реакції.