Espresso Book Machine: книга за 5 хвилин

Книги з паперу, незважаючи на повсюдну оцифровку всіх видань, не втрачають популярності серед своїх справжніх цінителів. Більшість консервативних читачів все ж воліють тримати в руках книгу, як вона є: з паперу, в красивій палітурці, маючи можливість не лише отримати знання, але і в буквальному сенсі доторкнутися до їх джерела.

Сервіси оцифрування книг, на зразок Google Books, звичайно корисними і важливими, оскільки їх діяльність спрямована на максимальне задоволення потреб кожного клієнта. Але саме цей факт відродив ідею персонального друкарства. Забиваючи в пошуковик запит полиграфические услуги ми отримуємо сайти спеціалізованих фірм, на кшталт друкарні “Україна” з Дніпропетровська, які здійснюють якісний друк продукціїї будь-якого формату, оформлення і в любих обсягах. А коли потрібна лише одна книга? 

Сьогодні всерйоз займається процесом швидкого друку книжок на замовлення компанія з США On Demand Books. При цьому використовується висококласне обладнання, апарат під назвою Espresso Book Machine. Він являє собою міні-друкарню, функціональні можливості якої дозволяють виготовити за кілька хвилин барвисту брошуру. А для цього потрібно всього лише комп’ютерний файл формату .doc, .pdf .xls і грамотні дії оператора. Книги можуть бути будь-якого формату (максимум А4) і тиражу, а вартість робіт по друкарству складається з ціни обробки файлу в електронному вигляді, виготовлення макету та витрат на витратні матеріали. Можливо, вартість таких книг буде трохи дорожче звичайних, але це не дуже суттєва різниця.



В основі міні-друкарні Espresso Book Machine конструктори використовували принцип копіювальної системи компанії Xerox. Дане обладнання пропонується зацікавленим клієнтам серед бібліотек, магазинів книг, друкарень, а також потенційним клієнтам – користувачам сервісу Google Books, зацікавленим у швидкому книгодрукуванні. У цю категорію входять автори, які ще не видають свої праці багатотисячними тиражами, науковці, студенти, які пишуть дипломні проекти, комерційні підприємства, які займаються рекламою і т. д. Клієнти компанії On Demand Books роблять замовлення безпосередньо в офісі, по телефону і за допомогою електронної пошти, а також на сайті через форму онлайн заявки. Виготовлений матеріал кур’єр може доставити за вказаною адресою.

Міні-друкарні Espresso Book Machine з успіхом реалізуються всім бажаючим, деякі з них вже встановлені в магазинах книг і навчальних закладах у ряді штатів, є клієнти з Азії та Європи. В якості прикладів: швидкий друк книг на замовлення реалізовується в книжковому магазині Harvard Book Store, а на території СНД такий апарат є в Києві («Міський магазин»).