Пам’ятник Апельсину, що врятував Одесу

Про те, що гуси врятували Рим, відомо всім. А от про те, що апельсини врятували Одесу — думаю, що знають небагато. А історія, насправді, цікава.

Справа була в кінці XIX століття. За 1,5 року до своєї смерті імператриця Катерина II видає указ про будівництво морського торговельного порту, якому належало стати найбільшим на півдні імперії. Однак поспішати на Русі в той час не любили, і за життя Катерини цей проект не був реалізований.

Павло I, що змінив на престолі мати, (він, до речі, і без того не підтримував багатьох діянь своєї матусі) наказав провести ревізію. Як виявилося, відчутного прогресу в будівництві порту, не дивлячись на щедре фінансування з казни, помітно не було. Зате виявилися безліч зловживань і казнокрадство одеських чиновників. У гніві імператор викликав до столиці віце-адмірала де Рібаса, а головного інженера де Волана і взагалі звільнив.

Треба віддати належне кмітливості одеського магістрату. Справа-то було на початку січня. Чи то не було прийнято двісті років тому святкувати Новий рік так довго, як зараз, чи то не до веселощів було чиновникам, але в авральному порядку було проведено засідання, головним і єдиний питання на якому був «Що робити?».

На чию голову прийшла думка піднести в дар імператору, що буквально обожнював апельсини, заморських фруктів, історія замовчує. Однак з достовірних джерел відомо, що було велено місцевому карантинному начальнику, як тільки прибудуть в порт «апельсинові фрукти», не допускати їх в продаж, а відібрати спершу 3 000 штук найкращого сорту і відіслати до царського двору. Причому, кожен фрукт був обгорнутий, як свідчить чутка, в папір, на якому були розписані переваги Одеси як морського торговельного порту.

Залишається тільки аплодувати стоячи спритності та оперативності одеситів: 8 лютого апельсини відбули з Одеси, а вже 26 лютого Павло I підписав найвищий рескрипт. Милість імператора була практично безмірною — місто не тільки отримало гроші на будівництво, але і позику в 250 000 рублів на 14 років. На стільки ж були продовжені і всі пільги місту. Ось так екзотичні фрукти і врятували столицю сміху.



Пам’ятник апельсину в Одесі поставили тільки в 2004 році, приурочивши відкриття до Дня міста. Автор композиції - Олександр Токарєв. Пам’ятник відлили майстри з Києва, а коштував “цитрусовий плід” вагою більше тони майже 20000$.

В установленому на постаменті апельсині скульптор Токарєв вийняв одну “дольку”, помістивши на її місце самого імператора Павла I.



Чтобы выгодно приобрести или арендовать недвижимость в одессе, достаточно перейти на сайт девелоперской компании Легранд. Благодаря удобной форме поиска вы быстро найдете среди большого разнообразия оптимальный для себя вариант жилых, коммерческих, производственных объектов.