Українські фрілансери - одні з кращих у світі

Інтерес бізнесу до залучення позаштатних працівників — фрілансерів — зростає з кожним роком. На сьогодні загальний оборот, згенерований фрілансерами, становить близько $1 трлн на рік. Наприклад, у США число позаштатників досягає 53 млн, це близько 34% загального трудового ресурсу країни. Можливість залучати потрібних фахівців через інтернет сприяє стрімкому розвитку ринку фрілансу.

Найбільшою у світі системою пошуку позаштатних співробітників є онлайн-платформа Upwork (раніше називалася Elance-oDesk), що об’єднує 14 млн роботодавців і фрілансерів. На сьогодні через Upwork фрілансери щорічно отримують гонорари на суму близько $1 млрд. Однак компанія прогнозує, що через 6 років платформа зможе згенерувати до $10 млрд.

За показником доходів фрілансерів Україна посідає першу сходинку в Європі, а у світі ми на четвертому місті. У минулому році українські фрілансери заробили $61 млн. В Upwork розраховують, що до 2020 року загальна сума, зароблена щорічно українськими фрілансерами, виросте до $600 млн.

Всього на Upwork зареєстровано 123 тис. українських фахівців, причому з червня минулого року їх число почало швидко рости. Лише за I квартал 2015 року загальна кількість збільшилася на 16 тис.. Правда, лише 19 тис. фрілансерів виконали роботу для замовників у минулому році. Зате в першому кварталі цього року кількість затребуваних українських фахівців зросла до 6 900, а число тих, хто реалізував свій перший проект для замовника через Upwork, збільшилася на 104%. Найчастіше українцям доводиться працювати з замовниками з США, їх частка становить 54% від усього обороту Upwork. Далі йдуть Великобританія, Австралія, Канада, ОАЕ.

Найбільшим попитом сьогодні користуються веб-програмісти і розробники мобільних додатків, на них припадає близько 82,2% замовлень, роботи по креативному дизайну виконують 6,3% фрілансерів, проекти по налаштуванню IT-інфраструктури та мереж — 3,2%, на всі інші категорії припадає 8,3%.


разрешение на работу в Украине