У Китаї створили автомобіль, керований силою думки

Група дослідників з Нанькайского університету (Тяньцзінь, Китай) розробила перший в світі автомобіль, яким можна керувати за допомогою думки, повідомляє Reuters. Інженерам знадобилося два роки для того, щоб експеримент втілився в життя.

Як розповів науковий співробітник Чжан Чжао, до складу обладнання, що кріпиться до голови водія, входять 16 датчиків, які фіксують сигнали головного мозку у вигляді електроенцефалограми. Потім спеціальна комп’ютерна програма інтерпретує відповідні сигнали і перетворює їх, забезпечуючи контроль над автомобілем. Останній може розпізнавати такі види дій, як рух вперед/назад, гальмування, а також блокування/розблокування — і все це не вимагає від водія фізичного впливу на вузли машини.

«Показники мозкової діяльності тестувальника обробляються обладнанням і передаються по бездротовій мережі до комп’ютера. Комп’ютер класифікує сигнали і потім ретранслює їх зрозумілі для ПК команди. Суть технології — перетворення розумових процесів в машинний код», — сказав Чжао.

Керівник проекту доцент Дуань Фен зауважив, що нова технологія спрямована на те, щоб зменшити контактування людини з механічними вузлами автомобілів. За його словами, передові технології рано чи пізно дозволять використовувати людський мозок для контролю над управлінням безпілотними автомобілями типу Google Self Driving Car (SDC).

«Подальший розвиток парадигми автомобіля без водія може принести чимало користі. За допомогою цієї платформи ми зможемо краще зрозуміти роботу функцій головного мозку, пов’язаних з керуванням машиною. Зрештою, автомобілі, — будь-то пілотовані або самокеровані засоби служать для людей», — заявив Фен.

Дослідники кажуть, що сісти за створення «розумного» автомобіля їх наштовхнула думка про допомогу людям з обмеженими можливостями. «Проект отримав дві відправні точки. Першою виникла ідея винаходу способу водіння для інвалідів, яким потрібно керувати без допомоги рук або ніг, або які не в змозі вільно пересуватися, другий — використати ці напрацювання для створення інтелектуального режиму водіння», — сказав Чжан.

Розроблений фахівцями Нанькайского університету і компанією Great Wall автомобіль на даний момент є концепт-каром і дозволяє їхати тільки в одному напрямку — вперед. Наразі у виробника немає планів запустити його в масове виробництво.



Выгодно приобрести оригинальные запчасти на ваз моделей 2106, 2101,2109,2110,2108,21099 предлагает интернет-магазин market.lifeavto. com. ua.