Відбілювання зубів? “Нізащо!” - сказали б середньовічні японські красуні

Охагуро - японська мода та практика забарвлення зубів в чорний колір. Ця японська традиція була запозичена з Кореї і існувала з найдавніших часів до початку епохи Мейдзі. Спочатку звичай чорнити зуби був практикою серед багатих сімей і стосувався тільки дівчаток, які вступають у доросле життя, яке в той час починалася у віці близько дев'яти років.

Але в епоху Хейан охагуро поширився і серед чоловіків придворної аристократії. Самураї зневажали цей стиль, але серед представників будинку Тайра було прийнято дотримуватися такого обряду. У якийсь момент чорнити зуби стало модно для обох статей, потім охагуро отримала широке поширення серед незнатних жінок.

В уяві сучасних цивілізованих людей це виглядає якоюсь дикістю. Щоби додати привабливості своїй посмішці використовуються ефективні полоски для відбілювання зубів, спеціальні пасти, косметичні, і навіть хірургічні процедури. Втім, ця японська традиція збереглася аж до епохи Едо, коли всі заміжні жінки поголовно фарбували зуби, а щоб отримати бажаний кардинальний чорний колір, використовуючи залізо і оцет.



Чорніння зубів вказувало на статус заміжньої жінки, і важливість подібної процедури японці виражали такою аксіомою - «Лише чорний колір завжди незмінно залишається чорним, тому і подружні стосунки завжди будуть стабільно-міцними». Таким чином очорнені зуби показували, що дружина клялася у вічній відданості своєму чоловікові.

У період Едо через запах і значні трудовитрати, необхідні для процесу фарбування, традиція поступово стала відходити в минуле. Чорнили зуби тільки заміжні жінки, незаміжні жінки старше 18 років, повії і гейші.

В наш час є всього кілька місць, де можна побачити охагуро - в п’єсах, в ханаматі (район проживання гейш), під час проведення деяких свят і у фільмах.



А ось ще декілька цікавих фактів. У Радищева “Подорож з Петербурга в Москву” є такий опис: “Параска Денисівна, його молода дружина, біла і рум’яна. Зуби як вугілля. Брови в нитку, чорніше сажі.” Звідки така мода, невже від японок?

Ось ще одна історична цитата: “Білизна шкіри дуже цінувалася. Щоб підкреслити її, жінки фарбували зуби в чорний колір і малювали на грудях тонкі червоні смужки, ніби вени, що просвічують крізь шкіру.” До речі, карієс в часи середньовічної Європи вважався панською хворобою і ознакою значного фінансового достатку. Тому тодішнім панянкам статус не дозволяв мати здорові зуби.