«Мати-болото» - препарат, який винайшов американський хімік, котрий не миється 12 років

Американський хімік Девід Уїтлок заявляє, що щоденний душ змиває з тіла людини її природний захист — корисні бактерії, тим самим завдає суттєвої шкоди. Сам Уїтлок перестав митися під душем близько 12 років тому. За цей час він заснував компанію AOBiome, яка займається випуском препарату Mother Dirt (буквально перекладається як «Мати-болото»), котрим і сам постійно користується.

Це засіб містить нітрифікуючі бактерії. При попаданні на шкіру, вони з’єднуються з мікроорганізмами, через які у людини з’являється неприємний запах, і ефективно знищують їх. Для свого засобу інноватори добувають бактерії в основному з ґрунту близько свинарників, а також з курячого посліду.

До речі, в компанії AOBiome пояснюють як саме Девід зробив висновок про те, що бруд просто необхідний людині. Він вивчав коней, які валяються в багні і помітив в поту тварин бактерії, що окислюють аміак. Після цього він вивів гіпотезу, що коні брали грязьові ванни саме для того, щоб отримати для себе користь. Потім хімік почав використовувати бруд з ферми, щоб готувати свій препарат і застосовувати його до своєї шкіри, після чого, за твердженням самого науковця, стан її значно покращився.

Однак, руки Уїтлок воліє все ж мити із звичайним милом щоб не допустити потрапляння бактерій у травний тракт. На даний момент препарат «Мати-Болото» проходить клінічні випробування — автори винаходу мають намір спробувати лікувати за допомогою свого препарату акне та інші захворювання шкіри.



До речі, повсюдне впровадження інновації Уитлока в перспективі могло б посприяти економії прісної води, адже не секрет, що саме на водні процедури витрачається левова частка споживаної людьми води.

Багато винахідників намагаються вирішити дану проблему. Наприклад, Агентство з охорони навколишнього середовища США запропонувало встановити систему спостереження за тим, скільки кожен постоялець готелю витрачає води. Крім того, американців закликають скоротити час прийому душу з 11 хвилин до 5.