Новий рівень віртуальної реальності з Microsoft HoloLens

Вже дуже скоро ігри й робота на Windows зміняться до невпізнання. Це стає можливим завдяки абсолютно новому пристрою, реліз якого відбувся кілька місяців тому: Microsoft HoloLens — гаджет нового типу, окуляри безмаркерної доповненої реальності для всього спектру пристроїв, у тому числі персональних комп'ютерів, ігрових консолей, смартфонів і планшетів.

Віднедавна додаткова реальность Microsoft офіційно називається «голограмами». Назва випереджає можливості системи, як і сама система випереджає фантазії споживачів.

Відразу варто зауважити, що точна дата релізу пристрою наразі невідома, втім у продажу є моделі окулярів від інших виробників, наприклад ви можете oculus rift dk2 купити на Virtual-Glasses.com.ua, і в повній мірі насолоджуватись всіма чудовими можливостями віртуальної реальності.


Microsoft HoloLens фактично являє собою те, що вже давно збирається представити на суд споживачів компанія Meta. Це натільний комп’ютер з вбудованими обчислювальними блоками (центральним і графічним процесором, а також виділеним чіпом Holographic Processing Unit для візуалізації в реальному часі щодо навколишнього простору і предметів, тобто обробки даних з сенсорів), прозорими проекційними лінзами і датчиками положення, який може показувати тривимірну комп’ютерну графіку прямо в повітрі перед користувачем.

3D тут найнатуральніше: моделі можна обійти по колу, оглянути зверху і знизу, як реальні предмети. За допомогою системи стереокамер, датчиків рухів і відстані гаджет управляється жестами рук, і вони не заплутаються в проводах, тому, що проводів немає, адже у пристрої використовуються виключно бездротові інтерфейси. Задавати команди можна і голосом, а у відповідь ви отримаєте об’ємний звук і зможете, орієнтуючись по ньому, дізнатися, з якого боку знаходиться «голограма». Докладні специфікації поки не розкриваються.

За словами відповідального за проект Алекса Кіпмана (Alex Kipman), окуляри HoloLens вже використовуються інженерами NASA, які з їх допомогою ходять по віртуальному Марсу, тестуючи нові ідеї. Представлена тут же відеодемонстрація дала зрозуміти, що від нового гаджета в певних умовах можна добитися майже віртуальної реальності — глибокого занурення в комп’ютерний світ.

Технологія «голограм» реалізована завдяки Holographic API, який підтримується кожним пристроєм на Windows 10 і дозволяє стежити за навколишнім середовищем. Софт для роботи з «голограмами» HoloStudio порівнюється з Paint або Solitaire — його користувачам обіцяють таке ж звикання, як першим спробувала самі культові Microsoft Windows.