Створена програма, що визначає брехунів по відео

Вчені з США розробили інноваційну програму, яка здатна розпізнати на відеозаписі брехню. Як повідомляється у прес-релізі Мічиганського університету, новій програмі, на відміну від існуючих моделей детекторів брехні, не потрібен прямий контакт з тілом - вона аналізує жести і слова випробуваного, і розпізнає брехню в 75% випадків.

Матеріалом для інноваційного програмного забезпечення послужили 120 відеозаписи, зроблені в ході реальних судових розглядів. Розробники програми пояснюють, що у людей, задіяних у судових розглядах, на відміну від добровольців, які брехали в ході експериментів на прохання вчених, була реальна мотивація спотворювати істину.

На відео представлені свідчення свідків і підсудних. Спираючись на винесені судом вироки, фахівці визначили, хто безперечно брехав в кожній справі. Після цього вчені розшифрували записи і провели аналіз жестів (рухів голови, рота, брів, очей, рук).

Зібрані матеріали дослідники систематизували, завантажили в програму і дали їй завдання виявити брехунів. Після отримання даних про характерні для брехунів словах і жестах програма навчилася розпізнати їх з 75% точністю. Для порівняння, експерти змогли розпізнати брехню лише в половині випадків.

«Люди самостійно погано визначають правду і брехню. Природа не наділила нас якимись видатними навиками детекції. В процесі людського спілкування ознаки неправди стають в більшості випадків очевидними, проте людина в силу своїх специфічних психологічних особливостей уникає, чи нівелює їх. Людям зручніше концентрувати увагу на інших комунікативних рівнях», - говорить голови проекту Рада Михалчі.

Вчені відзначають, що брехунів зазвичай видають характерні слова і жести: вони частіше вживають вигуки на кшталт «гм-м» чи «е-е», більше жестикулюють і виражаються підкреслено об’єктивно.

В даний час розробники інноваційної програми інтегрують у неї фізіологічні параметри: коливання температури тіла, частоту дихання, пульс, що допоможе ще більше збільшити її точність.

Якщо вам потрібно перевірити порядність персоналу вашої компанії, чи ділових партнерів, переконатися у подружній вірності, раджу звернутися в цю компанію, досвідчені спеціалісти агенції СПЕЦГРУПП розкриють любі таємниці!