Іспанські архітектори представили будинок, який обертається услід за Сонцем

В іспанському місті Марбелья відбулася презентація проекту «розумного будинку» з назвою Sunhouse360º, який на протязі всього дня повертається слідом за сонцем, максимально підвищуючи при цьому кількість сонячної енергії для власного обігріву та освітлення.

Sunhouse360º являє собою круглу будівлю, яка піднесена над поверхнею землі, здатна, судячи з назви, повертатися на 360° навколо власної осі в різних напрямках, і отримувати енергію за допомогою сонячних батарей. Примітно, що вікна в такому нестандартному будинку розташовані від стелі до підлоги. Завдяки цьому будинок залишається завжди світлим, а його власники можуть сповна насолодитися навколишніми пейзажами.

Як заявляють засновники стартапу Sunhouse360º, подібна конструкція дасть можливість заощадити близько 70% енергії, що витрачається на освітлення, дозволить помітно зменшити споживання електроенергії для нагріву води (80%) і суттєво знизить виділення будинком двоокису вуглецю (на 68%).

Повний оборот будівлі навколо власної осі триває 15 хвилин і відбувається так плавно, що перебуваючі в середині люди цього не відчувають, спостерігаючи лише зміну ландшафту за вікном.



До речі, перший будинок з сонячними панелями, що повертається навколо своєї осі спроектував німецький архітектор Рольф Диш ще у 1994 році, і з того часу такі споруди іноді з’являються на ринку нерухомості. Але інноваційна ідея стартапу Sunhouse360º полягає в тому, що вперше в історії розроблено будинок з вбудованою технологією, яка в автоматичному режимі налаштовує найоптимальніше положення будинку для отримання та накопичення енергії.

На сьогоднішній день таке житло обійдеться недешево – 3 000 євро за кожен квадратний метр, або близько 760 000 євро за цілу будівлю, але творці стартапу активно працюють над розробкою більш дешевих і компактних аналогів.

Перший такий будинок, який замовив один приватний інвестор, заплановано ввести в експлуатацію в Марбельї у січні 2016 року, а потім протягом року будуть проводитися роботи ще над іншими 5-10 будинками.


Інколи потреба в ремонті приходить зовсім несподівано, часто навіть коли на дворі вже випав сніг. Ми вам розкажемо, у чому полягають головні особливості  установки вікон зимою, які матеріали найкраще підходять для цього сезону, і кому слід довірити таку важливу роботу, як монтаж вікон.