CoeLux — неймовірна лампа, що імітує сонячне світло

Мешканці, які проживають в північних районах, часто схильні до так званого синдрому сезонного психічного розладу (САР). І одним з кращих способів позбавлення від цього стану є світлова терапія, яка включає освітлення кімнат лампами денного світла. Але італійський дизайнер, професор Паоло Ді Трапані з університету Інсабрії вирішив надати джерелам штучного світла більш реалістичну і естетичну форму, розробивши нову унікальну світлову систему CoeLux, яка виглядає як звичайне сонце.

Професор провів більше 10 років у роботі над пристроєм імітації сонячного світла. Поточна концепція пристрою призначена для відтворення реалістичного «сонячного світла» в закритих просторах — кімнат без вікон, музеях, на станціях метро.

Взагалі-то з завданням якісного освітлення на відмінно можуть справитися оригінальні люстри с абажуром, які можна придбати в інтернет-магазині luminary.com.ua, втім і ідея “штучне сонце” заслуговує значної уваги.



Для емуляції природного освітлення в системі CoeLux використано три ключових елементи. Перший – це світлодіоди, виготовлені за запатентованою професором технології, які по яскравості схожі з природним світлом. Другий елемент – це складна оптична система, яка точно імітує сонце і його проміння, відтворюючи за допомогою наноструктурованих матеріалів процес розсіювання Релея в атмосфері.

Однак, для того, щоб помилкове сонце стало більш реалістичним, з 3D-ефектом, професор і його колеги з університету розробили спеціальний механізм візуалізації, який здатний імітувати небо і потрапляння у вікно сонячне світло, — це і є третій елемент системи CoeLux.

Механізм візуалізації має інтерфейс для користувача настройки освітлення. Як зазначає Ді Трапані, система CoeLux не тільки забезпечує штучне денне освітлення закритих просторів. Вона може бути запрограмована на емуляцію трьох різних сценаріїв освітлення в залежності від географічного розташування. Так, система CoeLux 30 – це «світловий люк», який генерує тепле денне світло, типове для країн північних регіонів, таких як Скандинавія. Система CoeLux 60 проектує екваторіальний, вертикальний тип освітлення, прохолодних відтінків і з більш різкими тінями. Ну а «світловий люк» CoeLux 45 пропонує денне освітлення, типове для країн Середземномор’я. Як стверджує професор, пристрій має невелику товщину і може бути вбудовано в будь-підвісна стеля.

Розробка системи велася за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її можна було побачити в березні минулого року у Венеції, Італія, на виставці Biennale Architettura.