Вчені знайшли спосіб боротьби з променевою хворобою

Дослідники з Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі (США) створили ліки для подолання променевої хвороби - у вигляді пігулок.

Промене́ва хворо́ба— захворювання, що виникає в результаті одержання підвищеної дози радіації, включаючи опромінення рентгенівськими променями, гамма-променями, нейтронами й іншими видами ядерного випромінювання у вигляді опадів чи вибуху атомної бомби.
Ліки діють на основі хелатування, тобто процесу зв’язування йонів з молекулами металів. Хелатори в пілюлі спроектовані так, що зв’язуються виключно з радіоактивними елементами і не вступають в реакцію з іншими матеріалами. Таким чином вони допомагають забирати з людського організму плутоній, уран і та інші шкідливі радіоактивні речовини, повідомляє Експрес.  Хелатори в капсулах були підсилені для боротьби з важкими металами, а до цього вони зарекомендували себе під час випробувань з очищення крові від свинцю. Новий «антирадин» чудово продемонстрував свою дію під час дослідів над мишами і окремими клітинами. А тепер дослідники готові взятися за випробування препарату на людях.