Автомобіль-робот Baidu здійснив автоматичний пробіг вулицями Пекіна

У відповідь на успіхи компанії Google в області самокерованих автомобілів-роботів, китайська компанія Baidu також встановила власну розробку. Автомобіль-робот цієї компанії став першим китайським транспортним засобом, який повністю в автоматичному режимі здійснив пробіг вулицями Пекіна.

Під час цього пробігу автомобілю довелося зіткнутися з безліччю складних ситуацій, включаючи орієнтування на вузьких вуличках і рух по шосе серед досить щільного потоку інших транспортних засобів.

Автономний автомобіль-робот Baidu являє собою модернізований спортивний седан BMW 3 Series. Під час автоматичного пробігу, який проводився 10 грудня 2015 року, автомобіль-робот розвивав максимальну швидкість в 100 кілометрів на годину. Рухаючись на такій швидкості, автомобіль успішно маневрував, перебудовувався зі смуги на смугу руху, виявляв інші автомобілі, пригальмовував і виконував маневри обгону. Крім цього, автомобіль самостійно вливався і виходив з потоку руху, з’їжджаючи з головної дороги, він здійснював розвороти і ряд інших маневрів, які необхідні при русі в складних умовах великого міста.

Тест-драйв автомобіля-робота проходив по 30-кілометровому маршруту.

Автоексперти відзначають, що найближчим часом у Китаї буде розроблений ще один самокерований автомобіль, але вже на базі машини одного з національних виробників. Можливо це буде Chery, до речі, тут http://asiaparts.com.ua/chery/, ви зможете вигідно придбати оригінальні запчастини до багатьох моделей цього бренду.

Слід зазначити, що фахівці інституту Глибинного вивчення компанії Baidu працюють над створенням технологій автоматичного водіння з 2013 року. Ними вже була розроблена унікальна технологія HAD (highly automated driving), основу якої складають спеціалізовані карти і яка сумісна з іншими, більш традиційними технологіями автоматичного водіння. Слід зазначити, що технологія HAD дозволяє автомобілю середнього рівня “зарядженості” різними технологіями швидко адаптуватися до змін у навколишньому середовищі замість того, щоб розвивати і надмірно збільшувати здібності автомобіля до автономного керування шляхом додавання нових компонентів і ускладнення вже існуючих.

Система HAD дозволить автомобілям-роботам, що пересуваються, як правило, за одним і тим же маршрутам, за допомогою систем глибинного вивчення досконально вивчити навколишнє середовище і швидко адаптуватися до будь-яких її змін. А зараз китайські фахівці займаються складанням HAD-карт, які будуть покривати собою всі основні китайські дороги та автомагістралі. Природно, така задача не може бути вирішена за короткий час, і ці карти будуть складатися протягом наступного десятиліття.