У США народилися перші цуценята з пробірки

Дослідники з Корнельського університету оголосили про народження першого посліду цуценят з пробірки. Тварини з'явилися на світ завдяки штучному заплідненню.

Вчені вважають, що надалі подібні методики допоможуть зберегти види, які перебувають під загрозою зникнення, а також за допомогою технологій генетичного редагування позбавити багато порід собак від спадкових захворювань. Справа в тому, що нерідко інбридинг (схрещування близькоспоріднених особин), що використовується при виведенні породистих собак, призводить до згубних генетичним наслідків. До речі, у собак часто трапляються захворювання вух, а ось такі лікувальні краплі допоможуть подолати подібну недугу.



Під час нового дослідження дев’ятнадцять ембріонів були підсаджені в організм “сурогатної матері”, яка в підсумку народила сімох здорових цуценят (двох від самки бігля і самця кокер-спанієля і п’ятьох від двох пар чистокровних біглів). Всього в одного посліду, по суті, було три пари генетичних батьків. Всі, крім одного з них, вирушать жити в будинку до нових господарів.

Для успішного запліднення в пробірці вчені повинні запліднити яйцеклітину зрілим сперматозоїдом в лабораторних умовах, в результаті чого має почати розвиватися ембріон. Потім зародок поміщається в матку “сурогатної матері” в оптимальний час її репродуктивного циклу.

“Вчені намагалися вивести собак з пробірки з середини 1970-х років, – розповідає один з авторів дослідження Алекс Тревіс (Alex Travis), доцент репродуктивної біології в коледжі ветеринарної медицини при Корнельському університеті. – Першочергове завдання полягало в тому, щоб зібрати зрілі яйцеклітини у самки. Вчені спочатку використовували яйцеклітини, які були на тій самій стадії клітинного дозрівання, що і у інших тварин, але не врахували того, що репродуктивний цикл собак відрізняється від інших ссавців, так що запліднення не відбулося”.

Потім в ході експериментів Дженніфер Нашасима (Jennifer Nagashima) і її колеги виявили, що якщо залишити яйцеклітину в організмі ще на один день, то вона досягне необхідної стадії зрілості.

Пізніше вченим довелося зімітувати процес природного запліднення в лабораторії. Дослідники виявили, що покращити процес підготовки сперми до процесу запліднення може добавка магнію до клітинної культури.