Го - найскладніша настольна гра

Найскладнішою, а за сумісництвом ще і найпопулярнішою настільної грою на планеті вважається «Го» — стратегічна настільна гра, яка виникла в Стародавньому Китаї. Якщо вірити старим легендам, то її придумав напівміфічний імператор Яо в 26 столітті до нашої ери для того, щоб спадкоємці престолу розвивали уважність і розум.

Довгий час вона була популярною лише в країнах Азії, однак потім поширилася по всьому світу. І хоча зараз є чудові захоплюючі комп’ютерні ігри онлайн, причому у великій кількості і найрізноманітніших жанрів, Го як і багато століть тому продовжується користується величезною повагою і популярністю.

На перший погляд все досить-таки просто — перед вами знаходиться прямокутна дошка, яка має поділ 19×19 ліній. Дошка зазвичай робиться з дерева і має не зовсім стандартну форму — фактично, це квадрат, сторони якого мають співвідношення 15:14. Також для «Го» використовуються спеціальні фішки двох різних кольорів або просто камені. Вони можуть мати різну форму, проте найчастіше мають лінзоподібну опуклу форму. Повний комплект містить 361 камінь, проте більшість наборів, які можна зустріти у продажу, мають 360 фішками. Цього, втім, предостатньо. Також у кожного гравця є чаші — посудини з кришками, необхідні для зберігання каменів.

Сенс гри такий — необхідно заробити якомога більше очок, а для того, що б це зробити, потрібно захоплювати територію противника, а саме — або знищувати його камені, або оточувати порожні пункти своїми фішками. Ворожий камінь можна захопити лише після того, як обкласти його своїми фішками з усіх боків.

Просто? На перший погляд, так. Але це оманливе враження, оскільки велике ігрове поле (361 клітина) має просто величезну кількість всіляких комбінацій. Наприклад, якщо при грі в шахи після кількох ходів доступно більше 100 тисяч можливих комбінацій, то в «Го» їх число перевищує 16 мільярдів (!!!).

І якщо в тих же шахах обчислювальні машини часом з легкістю переграють навіть відомих шахістів, то в «Го» у них зробити це просто так не вийде. Цьому також сприяють проблеми з оцінкою позиції.

В даний час існує дуже потужна програма для гри в «Го», яка називається MoGoTitan, однак вона відіграє лише на рівні любителя, а навіть не професіонала. І це незважаючи на те, що вона обробляє до десятки трильйонів операцій в секунду!