Сходи Scalinata di Santa Maria del Monte в Кальтаджироне (Італія)

Приємно, коли у міста є яскраво виражена пам'ятка, яка стає символом, або "візитною карткою". Часто це собор, палац, пам'ятник... Невелике сицилійське місто Кальтаджироне теж має таку "візитку", і тут це ... сходи.

Сходи Богоматері (Scalinata di Santa Maria del Monte) збудували у 1606 році з метою об’єднання старого міста з новими кварталами, зведеними на пагорбі. З двох сторін до сходів примикають чудові будівлі в стилі бароко, в тому числі і найважливіші храми міста.



Довжина Scalinata di Santa Maria del Monte 130 м. Спочату вони являли собою кілька маршів, що переривалися крутим схилом. Починаючи з 1844 року підйом на пагорб перетворили в безперервні сходи, що складаються з 142 сходинок. У 1954 році їх прикрасили поліхромними керамічними кахлями з орнаментальними острівними мотивами. Кожна сходинка має індивідуальний дизайн.

Взагалі, Кальтаджироне славиться своїми майстрами глиняного посуду. Його назва походить від арабського «qal’at-al-jarar», що означає «замок глиняного посуду». Талантом місцевих майстрів можна захоплюватися повсюдно: гарною керамікою облицьовані палаци, церкви, пам’ятники, вимощені площі і садові доріжки. Але Сходи di Santa Maria del Monte – це дійсно вершина мистецтва!



Кожен рік у травні, під час свята Мадонни Владичиці, сходинки прикрашаються квітами, а в липні, в день покровителя міста святого Якова (Сан Джакомо), – мільйонами вогнів. З квітів, ліхтариків викладаються складні малюнки, завдяки яким створюється враження, що сходи застелили грандіозним барвистим килимом.

На Сходах Богоматері місцеві жителі святкують свої найважливіші фестивалі: La Scala Infiorata і La Luminaria. Під час свят вони використовують сходи в якості полотна для створення своїх шедеврів. З 8 травня по 2 червня в місто глиняного посуду Сицилії приїжджає величезна кількість туристів з усього світу, які бажають взяти участь у святкуванні Фестивалю Квітів Кальтаджироне, відомого як La Scala Infiorata.

Місцеві жителі прикрашають сходи, від вершини до самого низу, тисячами квітів. Відвідувачі, що піднімаються сходами, мають можливість зблизька роздивитися деталі унікального квіткового дизайну.

Через майже два місяці після La Scala Infiorata на цих сходах розгортається нова, не менш вражаюча вистава – La Luminaria. Цей справжній іскристий водоспад вогнів і світла! З 24 по 25 липня ступені прикрашаються максимум 4000 ліхтарів ручної роботи, з яких створюються художниками вигадливі візерунки.


Предлагаем замечательный отдых в Италии от ТUI Украина: выгодные туры на любой вкус и достаток от ведущего отечественного туроператора.