“Зоряні війни” б’ють рекорди касових зборів

Новий довгоочікуваний епізод "Зоряних воєн" Пробудження сили", за всіма ознаками, може побити рекорд касових зборів перших днів прокату в США. Про це заявила компанія Disney. За попередніми даними, виручка від квитків за перший уїк-енд склала 238 мільйонів доларів США. Попередній рекордсмен фільм "Світ Юрського періоду" в червні 2015 року зібрав за аналогічний період 208 мільйонів доларів США.

Втім дані Disney говорять про те, що у світовому прокаті за перші три дні “Пробудження сили” зібрав 517 мільйонів доларів США, що все ж таки менше, ніж нинішній рекорд, також встановлений фільмом “Світ Юрського періоду”.

З іншого боку, порівнювати показники двох рекордсменів не зовсім коректно. “Світ Юрського періоду” вийшов у китайський прокат одночасно з світовим. Прем’єра “Пробудження сили” в Китаї очікується лише 9 січня. Між тим саме Китай – другий найбільший в світі кінопрокатний ринок після американського.

Але в нових “Зоряних воєн” на рахунку і інші касові рекорди. У США і Канаді з виручкою в 57 мільйонів доларів за першу прем’єрну ніч стрічка побила рекорд фільму “Гаррі Поттер і Дари смерті” 2011 року, котрий зібрав всього 43,5 мільйона доларів. У Великобританії та Ірландії “Пробудження сили” за зборами в прем’єрну ніч і в перші дні прокату також обігнало Поттера.

Фільм “Зоряні війни: Пробудження сили” розповідає про події, які сталися через 30 років після попереднього, шостого епізоду. Режисер картини – Джей Джей Абрамс, фільм створений Lucasfilm (була куплена компанією Disney в 2012 р.) і студією Абрамса Bad Robot. У головних ролях Харрісон Форд, Керрі Фішер і Марк Хемілл плюс кілька молодих акторів.

Бюджет фільму Disney не розкриває. За оцінкою аналітиків Morgan Stanley, студія Disney могла витратити на виробництво та просування цієї картини $423 млн. За підсумками глобального прокату «Пробудження сили» може зібрати $1,95 млрд і стати третім фільмом по касі в світовій історії, поступившись лише «Титаніку» і «Аватару», прогнозують аналітики. Для порівняння: попередній фільм франшизи «Зоряні війни: Помста ситхів» зібрав у світовому прокаті в 2005 р. $848 млн. За даними Boxoffice Mojo, це лише 44-й результат за всю історію прокату.

Перший же фільм кіноепопеї вийшов у прокат у травні 1977 року і тоді мав колосальний касовий успіх.