Гелевий холодильник майбутнього Bio Robot Refrigerator

Іноді зустрічаєш такі цікаві речі, повз які пройти неможливо. Тим більше, коли тема стосується кожної людини, адже без холодильника сьогодні неможливо прожити. Виявляється, ще в 2010 році, Electrolux представила світу концепт унікального холодильника майбутнього.

Electrolux Design Lab – один з найбільших у світі конкурсів у сфері промислового дизайну. Він проводиться щорічно, починаючи з 2003 року. Беручи участь у ньому, студенти та молоді промислові дизайнери з більш ніж 80 країн світу представляють свої ідеї побутових приладів майбутнього. Так ось, на Electrolux Design Lab 2010 друге місце здобула розробка російського студента Юрія Дмітрієва.



Темою конкурсу була «Друга космічна ера», і учасникам потрібно було придумати побутову техніку, яка була б доречна в будинках 2050 року і була б створена з використанням енергоефективних технологій.

Bio Robot Refrigerator - холодильник, принцип роботи якого заснований на люмінесценції, охолоджуючої біополімерний гель, в якому повинні зберігатися продукти. Вхідне ультрафіолетове випромінювання перетворюється в ньому в видиме світло, яке і забезпечує охолодження за рахунок різниці в довжині хвиль.

У холодильнику майбутнього немає ні полиць , ні ящиків. Це порівняно невелика (приблизно в 4 рази менше, ніж його сучасні «колеги») шафа зі скляними дверцятами і цільним шматком зеленого біополімерного гелю всередині. Важливо, що гель не прилипає до продуктів і не псує їх.

Нам сьогодні важко уявити, як будуть «плавати» яблука і банани в бульбашках повітря всередині гелю. Все це виглядає сюрреалістично, ще складніше уявити, як поруч з ним буде «лежати», наприклад, сира риба, м’ясо або фарш. Хоча цілком можливо, що людям середини століття це і не буде здаватися чимось дивним.

Так як біо-холодильник зберігає продукти в нелипкому гелі, то навколо кожного продукту утворюється капсула, яка перешкоджає змішання запахів і проникненню бактерій. Навіть м’ясо не потрібно заморожувати, і все можна зберігати в одному місці, так як холодильник після розпізнавання зможе підібрати індивідуальний температурний режим для кожного продукту.



Зауважимо, що розміри холодильника майбутнього і положення його в приміщенні можуть змінюватись — гаджет навіть можна підвісити до стелі. Великим плюсом буде те, що внутрішній простір холодильника може бути заповнений на 90%, що серйозно економить простір на кухні і енергію, яку споживає прилад.