Юристи Дніпропетровська заснували «швидку допомогу» для IT-компаній

Минулого місяця IT-фахівці Дніпропетровська разом з адвокатами і юристами міста запустили проект Law Protects IT. Ця громадянська ініціатива забезпечить правову допомогу компаніям, до яких нагрянули з обшуком правоохоронні органи.

Для підтримки IT-компаній запущений сайт з мінімальною функціональністю і всього двома кнопками. Одна з них – «Інструкція по поведінці» з покроковим керівництвом для працівників, на випадок якщо в компанію несподівано прийшли з обшуком.

Серед основних рекомендацій зазначаються слідуючі: тягнути час до прибуття юристів, шукати приводи для того, щоб не впускати правоохоронців в офіс і по можливості попередити керівництво і всіх співробітників. Там же міститься список законодавчих норм, на які можна посилатися в даній ситуації. Кнопка «Зв’язатися з адвокатом» виводить на екран список дніпропетровських юристів, що спеціалізуються на подібних справах, з контактними даними. Захисники, які погодилися відстоювати інтереси дніпропетровських IT-компаній, відзначають, що готові приїхати на місце події в максимально стислі терміни.

До речі, якщо вам потрібна грамотна юридична консультаця у Києві, у тому числі і у ІТ-сфері, раджу звернутися до досвідчених юристів компанії LEX-LIGA

Раніше об’єднання технологічних компаній і digital-проектів під назвою Kharkiv IT-Cluster оприлюднило офіційну позицію щодо хвилі обшуків, що прокотилися цієї осені  у харківських компаніях.

Це регіональне об’єднання не тільки захищає профільні інтереси розробників, інтернет-підприємців та digital-фахівців в Харкові, але і веде діалог з народними депутатами, профільним комітетом Верховної Ради України, представниками міністерств, профільними асоціаціями та IT-спільнотою України в цілому.

Нагадаємо, раніше в Харкові пройшли як мінімум 4 задокументованих обшуку в IT-компаніях (більшість компаній задіяні у сфері аутсорсингової розробки ПЗ). Те що відбувається експерти оцінюють вкрай негативно; наприклад, Денис Довгополий, керівник GrowthUP, заявив, що обшуки нівелюють позитивний ефект від недавньої операції українського проекту Looksery з Snapchat.

Незрозуміла активність співробітників МВС щодо харківських IT-компаній також іде врозріз із декларуванням лібералізації технологічного бізнесу, зокрема — з прийняттям закону про електронну комерцію.