Китайські лікарі вперше імплантували хребець, створений на 3D-принтері

Ми вже писали про неймовірні можливості, які приносить в медицину 3D-друк, від створення ракових клітин до заміни частини черепа. Черговим досягненням як раз в області імплантації штучно створеної частини тіла можуть похвалитися лікарі Пекінського університету, знайшли застосування технології, клінічні випробування якої ведуться з 2012 року.

Цього разу мова йде про хребці, зроблені за допомогою 3D-принтера. Можливо в майбутньому можна буде таким чином друкувати цілий хребет, стійкий до такої проблеми сучасної людини як міжхребцева грижа.

Якось під час футбольного тренування 12-річний киттайський хлопчик Мінхао отримав травму. У процесі обстеження у другому хребці була виявлена рідкісна злоякісна ракова пухлина, після чого лікарі прийняли рішення про її видалення. Кілька місяців хлопчику, який ледве міг підняти голову, довелося провести в лікарні.

Однак не так давно йому була проведена перша в світі операція з імплантації штучного хребця, що складається зі спеченого титанового порошку. Цей матеріал використовується для більшості ортопедичних протезів, оскільки є легким, міцним і біосумісним (тобто не викликає відторгнення тканин). Для створення імплантату було проведено сканування хребта хлопчика, що дозволило «роздрукувати» елемент, що ідеально підходить по розмірам для вставки між сусідніми хребцями. Що важливіше, в титановій заміні присутня безліч пор, які з часом заповняться власним кістковим матеріалом, і імплантат стане природною частиною тіла.

Традиційний спосіб протезування хребців передбачає вставку титанових скоб, що закріплюються хірургічним цементом і спеціальними штифтами. Однак такий метод є досить грубим з точки зору точності протезування, а також ускладнює процес одужання. Втім, про терміни одужання у випадку з створеним на 3D-принтері імплантатом говорити ще рано: протягом наступних трьох місяців Мінхао доведеться носити спеціальний пристрій, що знерухомлює голову і шию відносно один одного. Про те ж, як новий хребець покаже себе в звичайному житті, можна буде судити лише через набагато більш тривалий термін. У разі успіху 3D-друк запише в свою скарбничку ще одне дуже корисне досягнення на фронті боротьби з людськими недугами.